Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen
Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD
Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons
Filters
Lichaam
Wat is molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum, ook wel bekend als waterwratjes, zijn gladde pukkeltjes gevuld met vocht. Zij kunnen over het hele lichaam voorkomen, en ontstaan vaak in groepjes. Molluscum contagiosum is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus dat vooral voorkomt bij kinderen. De waterwratjes van molluscum contagiosum zijn licht glanzende en bolvormige pukkeltjes. Zij zijn er enigszins uit als kleine pareltjes met een wasachtige en doorschijnende kleur. In het midden hebben de waterwratjes van molluscum contagiosum een deukje. Meestal blijven ze klein en zijn ze minder dan een halve centimeter groot.
Molluscum contagiosum komt meestal voor op verschillende plekken van het lichaam, zoals de romp, de benen, de knieholten, rondom de oksels, en op de billen. Daarnaast kan molluscum contagiosum ook op het gezicht voorkomen. De waterwratjes van molluscum contagiosum kunnen jeuken, en er kan eczeem rondom hen ontstaan.
De waterwratjes van molluscum contagiosum zullen na een aantal maanden uit zichzelf gelig vocht beginnen te produceren. Dit kan gebeuren na aanleiding van het krabben of beschadigen van de wratjes. Vervolgens drogen de molluscum contagiosum wratjes op en ontstaat er een korst. In de huid rondom de korst kunnen vervolgens nieuwe wratjes ontstaan. Door aan de wratjes te krabben kan molluscum contagiosum zich dan ook snel over het lichaam verspreiden.
Molluscum contagiosum is echter ongevaarlijk en buiten wat jeuk vormt het geen bedreiging voor de gezondheid.
Hoe onstaat molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum ontstaat door besmetting van de huid met het molluscum contagiosum virus. Dit virus komt uit het vocht dat in waterwratjes zit. Met name kinderen kunnen het krijgen omdat ze in direct huidcontact zijn gekomen met kinderen met molluscum contagiosum, bijvoorbeeld tijdens het spelen of sporten. Ook kan molluscum contagiosum worden overgedragen door middel van het gebruiken en aanraken van besmette voorwerpen, zoals handdoeken en badspeelgoed.
Na besmetting kan het twee weken tot een half jaar duren voordat de symptomen van molluscum contagiosum verschijnen. Door vervolgens aan de waterwratjes te krabben kan het virus zich gemakkelijker naar de rest van het lichaam verspreiden. Rondom de waterwratjes van molluscum contagiosum wil nog wel eens eczeem ontstaan. Het is onbekend of molluscum contagiosum het eczeem veroorzaakt, of dat het eczeem een plek is waar wratjes makkelijker kunnen ontstaan.
Molluscum contagiosum komt zelden voor bij volwassen, behalve wanneer iemand een ernstig verzwakt immuunsysteem heeft, bijvoorbeeld door medicijnen of HIV. Ook kunnen volwassenen het molluscum contagiosum virus krijgen door middel van seksueel contact.
Adviezen bij molluscum contagiosum
Wanneer een kind molluscum contagiosum krijgt is het belangrijk dat je voorkomt het kind aan de wratjes krabt. Molluscum contagiosum waterwratjes kunnen namelijk door krabben ontstoken raken en pijnlijk worden. Ook kan molluscum contagiosum zich snel over het lichaam verspreiden door middel van krabben, met name wanneer het kind ook eczeem heeft. Ook is het verstandig om regelmatig het kind de handen te laten wassen om het verspreiden van het virus te voorkomen. Bedek de molluscum contagiosum wratjes met een pleister om directe huidcontact te voorkomen, en laat het kind alleen zijn eigen handdoek en washand gebruiken. Iedere keer nadat deze handdoeken en washandjes gebruikt zijn dien je ze te wassen. Droog ook altijd het gebied met de molluscum contagiosum wratjes als laatste.
Mochten de molluscum contagiosum wratjes open zijn gegaan, voorkom dan dat het kind met anderen in bad gaat en badspeelgoed deelt. Echter hoeft het kind niet thuis te blijven en kan het zonder gevaar naar het kinderdagverblijf of naar school. Open molluscum contagiosum wratjes kunnen voor het zwemmen met waterdichte pleisters worden afgeplakt.
Bescherm de huid en voorkom dat deze uitdroogt: douche kort en niet te heet, en gebruik milde en ongeparfumeerde verzorgingsproducten, zoals zeep, lotion, of shampoo. Een droge huid kan je vervolgens insmeren met een ongeparfumeerde crème.
Bij eczeem is het belangrijk dat het eczeem goed wordt behandeld.
Hoe molluscum contagiosum behandelen?
Molluscum contagiosum is ongevaarlijk en hoeft niet behandeld te worden. Zelfs als ze ontsteken, zullen ze uiteindelijk uit zichzelf genezen. Er zijn bepaalde crèmes die helpen tegen de jeuk van molluscum contagiosum, zoals koelzalf of mentholgel. Deze kunnen zonde recept bij iedere apotheek en drogisterij gekocht worden. Bij kleine kinderen mag je deze niet rond de neus of mond gebruiken.
Er zijn wel behandelingen voor molluscum contagiosum, maar deze hebben meer nadelen dan voordelen. Zo kan een huisarts de molluscum contagiosum wratjes bevriezen met vloeibare stikstof, hen elektrisch wegbranden, of met een scherpe lepel hen van de huid krabben. Het is echter niet bewezen dat deze behandelingen werken, en daarbij kunnen zij ook nog pijn en littekens veroorzaken. Het is dus beter om te wachten totdat de molluscum contagiosum wratjes uit zichzelf genezen.
Wat gebeurt er verder met molluscum contagiosum wratjes?
De molluscum contagiosum wratjes zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Dit kan binnen een jaar gebeuren, maar kan ook pas na twee jaar gebeuren. Mochten de molluscum contagiosum wratjes ontstoken raken, dan zal de huid van het kind er rood en gezwollen uitzien, wat ook pijnlijk kan zijn. Echter is dit niet erg, en een ontsteking van de molluscum contagiosum wratjes kan zelfs een teken zijn dat ze snel zullen genezen en verdwijnen. De meeste kinderen zullen ook geen littekens aan molluscum contagiosum overhouden, behalve als zij veel krabben aan de wratjes. Zodra een kind eenmaal molluscum contagiosum heeft gehad, is het onmogelijk voor het kind om het nog een keer te krijgen. Na eenmaal besmet te zijn geweest bouw je namelijk weerstand op tegen molluscum contagiosum.
Je dient echter wel contact op te nemen met een arts als een van de volgende complicaties bij molluscum contagiosum optreden:
- als de molluscum contagiosum zich snel uitbreidt in een eczeemplek. Er kan dan een betere behandeling voor het eczeem nodig zijn;
- als de molluscum contagiosum ontstoken (rood, gezwollen) is en de roodheid zich uitbreidt;
- als de molluscum contagiosum ontstoken is en de roodheid zich in de vorm van een streep uitbreidt;
- en als de molluscum contagiosum ontstoken is en het kind er veel last van heeft.
Een huis arts kan dan vervolgens een antibiotica behandeling tegen de molluscum contagiosum voorschrijven.
Het pokkenvirus
Het pokkenvirus is op dit moment niet meer actief, maar heeft eeuwen lang de mensheid geteisterd. Het pokkenvirus is te verwijten aan een virus van het orthopoxtype. Een andere naam voor het pokkenvirus is ‘variola’ en wordt smallpox in het Engels genoemd. Het pokkenvirus wordt uitsluitend van mens tot mens overgebracht en deed zich voor in twee vormen: variola major en variola minor.
De symptomen van het pokkenvirus komen voornamelijk tevoorschijn via de huid en de ingewanden. De variola major vorm is ernstig en vrijwel altijd dodelijk voor mensen die niet gevaccineerd zijn.
Het pokkenvirus is extreem besmettelijk en enkele virusdeeltjes zijn al voldoende om een iemand ernstig ziek te maken. De overdracht van het pokkenvirus gebeurt uitsluitend tussen mensen, en dan met name via speekseldeeltjes in de lucht. Deze zitten vol met het pokkenvirus en worden door besmette mensen opgehoest. Ook besmet linnengoed en kledingstukken kunnen het pokkenvirus overbrengen.
Wat gebeurt er wanneer je het pokkenvirus krijgt?
De incubatie periode van het pokkenvirus bedraagt ongeveer 12 dagen na blootstelling, maar kan variëren van 7 tot 19 dagen. Het pokkenvirus zal vervolgens zich ontwikkelen in vier fasen:
Eerst is er de invasie, wanneer het pokkenvirus zich manifesteert als een acuut griepsyndroom. De besmette persoon zal zich ziek voelen en last krijgen van koude rillingen, hoge koorts, braken, hoofdpijn, en rugpijn. Sommige patiënten krijgen dan ook last van delirium of een rode uitslag.
Vervolgens zorgt het pokkenvirus ervoor dat er een uitslag verschijnt. Deze begint discreet op het gelaat of op de armen, en breidt zich vervolgens uit naar het rest van het lichaam. De uitslag ontwikkelt zich snel tot vlekken en puisten, die vervolgens veranderen in blaasjes gevuld met etter. Deze pokkenvirus symptomen verschijnen eerst op het gezicht, en vervolgens op de romp en ledematen. Dit gaat gepaard met letsels ter hoogte van de keelholte en de mond.
In de derde fase zorgt het pokkenvirus ervoor dat alle wonden en blaasjes beginnen te etteren, en dat de huid met de huiduitslag begint te ontsteken. En als laatste zorgt het pokkenvirus ervoor dat de pokken zwarte korsten vormen die gedepigmenteerde en blijvende littekens achterlaten.
Het pokkenvirus is zeer dodelijk en heeft een letaliteit van wel 30 procent bij ongevaccineerden. Wie sterft dankzij het pokkenvirus zal dat binnen de eerste of tweede week van de ziekte doen.
Behandelingen tegen het pokkenvirus
Er bestaat geen geneesmiddel tegen het pokkenvirus en alleen een vaccinatie kan iemand beschermen tegen een toekomstige besmetting. Mensen die besmet zijn met het pokkenvirus moeten geïsoleerd worden en als extreem besmettelijk worden beschouwd. Pas wanneer de korsten van de persoon zijn afgevallen, na een minimum van 17 dagen na de blootstelling, kan worden overwogen om de quarantaine op te heffen.
Vaccinatie tegen het pokkenvirus gebeurt doorgaans door middel van intradermale inenting. Vijf tot zeven dagen na de inenting ontstaat er een blaasje en een verharding op de plek van inenting. Dit zal een korstje nalaten die binnen een à twee weken verdwijnt en een permanent litteken achterlaat. Het pokkenvirus vaccin heeft een slagingskans van ongeveer 90 procent.
Producten voor molluscum contagiosum op shytobuy nl
ShytoBuy NL verkoopt verschillende producten die mogelijk tegen het pokkenvirus helpen. ZymaDerm is een product dat effectief is tegen molluscum contagiosum. Het vermindert en stopt huidirritaties door waterwratjes met een volledig natuurlijke en gepatenteerde formule. Deze gemakkelijk aan te brengen en pijnloze behandeling heeft klinisch bewezen waterwratjes te verminderen en te stoppen. Dit maakt het perfect voor zowel mannen als vrouwen die last hebben van het pokkenvirus. ZymaDerm is gemakkelijk aan te brengen zorgt voor resultaten binnen 30 dagen. Ook is het geschikt voor volwassenen en kinderen, is het gemaakt van een natuurlijke combinatie van gepatenteerde ingrediënten, heeft een klinisch bewezen werking bij verminderen en stoppen van bultjes en wratjes, kan het de irritatie van molluscum contagiosum aanzienlijk verminderen en is het gebruik ervan pijnloos. ZymaDerm kan verlichting geven bij pijn en irritatie door het pokkenvirus. De gepatenteerde formule is speciaal ontwikkeld om waterwratjes te bestrijden en te behandelen.
Daarnaast zijn er ook vele huisproducten die je mogelijk kan proberen tegen wratjes:
Gist - Mix gist met ricinusolie tot een homogene crème en breng dit middel in de nacht aan op de wrat. Vervolgens kan je dit het beste afdekken met een gaasje. Verwijder het verband de volgende ochtend en herhaal het zo vaak als nodig.
Baking soda - Wratjes kunnen ook behandeld worden met baking soda vanwege antibacteriële eigenschappen die dit middel heeft. Los baking soda op in water en was de huid met de wratjes met deze oplossing. Laat het drogen zonder af te spoelen, zodat de baking soda opdroogt en blijft inwerken. Herhaal het zo vaak als gewenst.
Gezonde Voeding - Ook onze voeding kan het ontstaan van wratten verhinderen of bevorderen. Stel je dieet samen met voedingsmiddelen die het afweersysteem versterken zoals knoflook, rijst, citrusvruchten, zoete aardappel en zonnebloempitten.
Knoflook - Smeer de wratten dagelijks in met versgesneden knoflook en eet regelmatig verse knoflook. Verfris je adem door nadien op een takje peterselie te kauwen. Hou je absoluut niet van de sterke geur van knoflook, kies dan voor knoflookcapsules.
Heet water - Onderzoek heeft aangetoond dat het wratten onderdompelen in heet water effectief tegen hen kan zijn. Het warme water verweekt de wrat en doodt de aanwezige viruscellen. Wees echter voorzichtig met heet water en pas op voor verbranding.
Vitamine C - Bedek de wrat met vitamine C. Je kan een vitamine C-tablet tot poeder vermalen en vervolgens mengen met water tot je een gladde crème krijgt. Breng deze crème vervolgens aan op de wratjes en dek hen af met een pleister. De zuurtegraad van vitamine C werkt in op de wrat en versnelt het genezingsproces.
Vitamine E - Omwikkel de huid met de wratjes met vitamine E. Verpulver een vitamine E-tablet of open een capsule met vitamine E en meng het poeder met een beetje olie. Breng dit mengsel aan op de wrat en omwikkel het met een verband. Doe dit driemaal per dag voor de beste resultaten. Laat de huid ’s nachts ademen en herhaal de behandeling opnieuw de volgende dag.
Producten tegen molluscum contagiosum bestellen op shytobuy nl
Het bestellen van producten tegen het pokkenvirus bij ShytoBuy NL is zeer eenvoudig. Wij maken gebruik van een beveiligd betalingssysteem, en het is mogelijk om jouw bestelling de volgende dag al in huis te hebben. Plaats je bestelling op een werkdag voor 16.00 uur, en je zal het gewenste product de volgende dag in huis hebben.