maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen

Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD

Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons

Obstipatie: oorzaken - oplossingen - adviezen

Constipatie is een probleem waarbij het lastig wordt om ontlasting naar buiten te persen. Symptomen van verstopping kunnen zijn: weinig of een onregelmatige ontlasting, moeite met de stoelgang, het produceren van kleine of harde ontlasting, niet in staat zijn om alle ontlasting uit het lichaam te persen, een gezwollen buik, buikpijn en braakneigingen.

Wat is obstipatie

Constipatie betekent dat er sprake is van vertraagde of moeizame ontlasting. Dit probleem kan bij vrijwel iedereen voorkomen en in het merendeel van de gevallen zal de constipatie niet ernstig zijn. De normale tijdsduur van de ontlasting zal per persoon verschillen, en hoe vaak iemand naar het toilet moet kan dan ook sterk verschillen. Echter, wanneer je langer dan drie dagen sinds je laatste maaltijd moet wachten op de ontlasting, dan betekent dat meestal dat de spijsvertering niet helemaal naar behoren functioneert.

Symptomen obstipatie

Symptomen van constipatie kunnen zijn: weinig of een onregelmatige ontlasting, moeite met de stoelgang, het produceren van kleine of harde ontlasting, niet in staat zijn om alle ontlasting uit het lichaam te persen, een gezwollen buik, of buikpijn en braakneigingen.

Obstipatie oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van constipatie zijn een dieet met weinig vezels, het herhaaldelijk uitstellen van naar het toilet gaan, niet genoeg water drinken en een gebrek aan lichaamsbeweging. Echter kent constipatie ook minder bekende oorzaken, zoals bepaalde vormen van medicatie en supplementen, en ook ernstige aandoeningen.

Hypothyreoïdie - Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij er sprake is van een slecht functionerende schildklier. Hierdoor vertraagt de stofwisseling en daarmee ook de spijsvertering. Niet iedereen met een slecht functionerende schildklier zal last hebben van verstopping, en niet iedereen met constipatie zal last hebben van hypothyreoïdie, maar wanneer constipatie een langdurig probleem bij jonge mensen is, dan is er een aanzienlijke kans dat de oorzaak van het probleem bij de schildklier ligt.

Pijnstillers - Pijnstillers zijn notoire boosdoeners als het gaat om verstopping. In het spijsverteringskanaal zitten namelijk een hoop receptoren voor pijnstillers, wat betekent dat pijnstillers in de darmen ertoe kunnen leiden dat de gehele spijsvertering stil komt te staan. Het is dan ook verstandig om mensen die gebruik maken van pijnstillers ook laxeermiddelen te laten slikken. Chronische pijnstiller gebruikers lopen echter altijd het risico om constipatie te krijgen.

Chocolade - De relatie tussen het consumeren van chocolade en verstopping is enigszins ambivalent; er zijn onderzoeken die aantonen dat chocolade kan bijdragen aan constipatie, maar er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat het er juist tegen zou helpen. Uit een onderzoek van 2005 blijkt dat mensen met chronische verstopping vaker beweren dat chocolade de oorzaak ervan is, dan mensen die geen last hebben van constipatie.

Vitaminen - Vitaminen zijn over het algemeen niet verantwoordelijk voor verstopping, maar bepaalde componenten ervan, zoals calcium en ijzer, kunnen problemen veroorzaken. Mensen die last hebben van constipatie moeten dan ook geen supplementen met ijzer of calcium innemen, tenzij zij het echt nodig hebben. In dat geval dienen ze ook laxeermiddelen te gaan nemen.

Overmatig Gebruik van Laxeermiddelen - Sommige laxeermiddelen werken doordat zij de darmen activeren. Deze middelen dienen alleen genomen te worden zoals de instructies aangeven. Als je deze laxeermiddelen langer dan nodig gebruikt, dan kan het lichaam afhankelijk worden van deze middelen en kunnen de darmen niet langer functioneren zonder het gebruik van laxeermiddelen. Om verstopping te voorkomen is het dus belangrijk om laxeermiddelen nooit langer dan voorgeschreven te gebruiken.

Te Veel Melkproducten - Producten die rijk zijn aan vet maar weinig vezels bevatten, zoals kaas, eieren en vlees, kunnen ervoor zorgen dat de spijsvertering langzamer gaat werken. Bij constipatie is het dan ook verstandig om dit soort voedingsmiddelen minder te gaan eten, en in plaats daarvan meer vezels te gaan consumeren. Vermijd fast food en bewerkte voeding, en combineer vlees, kaas en eieren met groenten en andere vezelrijke producten.

Antidepressiva - Antidepressiva kan bijdragen aan verstopping, maar het is echter niet duidelijk waarom dit gebeurt. Mocht het gebruik van antidepressive leiden tot constipatie, overweeg dan laxeermiddelen te nemen.

Depressie - Weliswaar kunnen antidepressiva bijdragen aan verstopping, maar een depressie kan ook mogelijk leiden tot constipatie. Net zoals hypothyreoïdie zorgt een depressie ervoor dat de stofwisseling vertraagt, waardoor ook de spijsvertering minder goed gaat werken.

Antacida - Antacida is een middel dat kan helpen tegen brandend maagzuur, maar omdat het vaak ook calcium en aluminium bevat, kan het bijdragen aan constipatie. Mocht antacida zorgen voor verstopping, dan kan je altijd een andere versie zonder calcium en aluminium proberen.

Hoge Bloeddruk en Allergie Medicijnen - Medicijnen voor een te hoge bloeddruk of allergieën kunnen soms constipatie als bijwerking hebben. Dit kan gebeuren omdat deze medicijnen er soms voor zorgen dat je snel veel vocht verliest, waardoor de ontlasting harder wordt.

Inflammatoire Darmziekte - Inflammatoire darmziekte omvat twee verschillende aandoeningen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide kunnen bijdragen aan buikkrampen, gewichtsverlies, bloederige ontlasting en andere gezondheidsproblemen. Zowel chronische verstopping als diarree kunnen een symptoom zijn van inflammatoire darmziekte.

Zwangerschap en Bevalling - Constipatie kan regelmatig voorkomen gedurende een zwangerschap. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door verslapte spieren in de onderbuik, or dankzij het gebruik van pijnstillers voor de bevalling. Ook kan een bevalling leiden tot schade aan de zenuwen in de bekken, wat kan bijdragen aan verstopping.

Diabetes en Neurologische Aandoeningen - Diabetes kan leiden tot beschadigde zenuwen, wat een negatief effect op de spijsvertering kan hebben. Neurologische aandoeningen zoals sclerose of Parkinson kunnen bijdragen aan constipatie. Vaak is dit echter in combinatie met andere gezondheidsproblemen, zoals moeite hebben met urineren, slecht zicht, of problemen met de motoriek.

Wat te doen bij obstipatie

Wanneer je last hebt van verstopping zijn er een aantal dingen die je snel kan doen:

  • Drink twee tot vier extra glazen water per dag, tenzij de doktor jou heeft verteld dat je minder water moet drinken.
  • Warm wat je opdrinkt eerst op.
  • Voeg fruit en groenten toe aan je dieet.
  • Eet regelmatig pruimen en zemelengraangewas.

Mocht de verstopping na twee weken nog steeds niet verdwenen zijn, neem dan contact op met een huisarts. Ook dien je bij de volgende klachten een huisarts te bezoeken:

  • Wanneer je last hebt van spontane constipatie in combinatie met buikpijn en krampen.
  • Wanneer je voor het eerst last hebt van verstopping, terwijl je daar normaal nooit last van hebt.
  • Wanneer er bloed bij de ontlasting zit.
  • Wanneer je snel gewicht aan het verliezen bent.
  • Wanneer de stoelgang zeer veel pijn doet.

Een arts kan dan op verschillende manieren onderzoeken wat de mogelijke oorzaak voor de constipatie is, zoals een bloedtest, een barium contrast onderzoek, of een colonoscopie.

Obstipatie tips

Daarnaast zijn er nog andere tips die je kan proberen wanneer je last hebt van constipatie:

Olie - Pure olijfolie is niet alleen zeer gezond, maar het kan ook helpen tegen verstopping. Olijfolie stimuleert de spijsvertering, waardoor voedingsmiddelen sneller door de darmen kunnen bewegen. Als je het regelmatig gebruikt kan het ook helpen tegen constipatie. Consumeer in de ochtend een eetlepel olijfolie, het liefst op een lege maag. Mocht je willen dan kan je de olijfolie ook mengen met een eetlepel cirtoensap, en dit vervolgens opdrinken om constipatie te verminderen.

Citroensap - De zuren in citroensap kunnen de spijsvertering stimuleren en jou zo helpen met het wegkrijgen van gifstoffen en onverteerde voedingsmiddelen in het lichaam. Door citroensap te mengen met water zorg je ervoor dat de citroensmaak minder intens wordt en dat je genoeg vloeistoffen binnenkrijgt om alles normaal te laten functioneren. Je kan het beste een verse citroen leegpersen in een kop warm water en deze vervolgens leegdrinken om constipatie te verhelpen.

Rummelasse - Rummelasse is een donkere, stroperige vloeistof die een bijproduct is van de productie van kristalsuiker uit suikerbieten. Rummelasse is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals magnesium, die helpen tegen verstopping. Rummelasse is natuurlijk, smaakt goed en kan een natuurlijke remedie zijn voor problemen met de spijsvertering. Je kan het beste een theelepel rummelasse consumeren. Mocht de smaak van rummelasse jou niet bevallen, dan kan je het ook mengen met warm water of thee. Mocht een theelepel naar jou idee niet genoeg zijn, dan kan je ook 1 of 2 eetlepels rummelasse proberen om constipatie te verminderen.

Koffie - Koffie is niet alleen ideaal om in de ochtend een goede start te kunnen maken, maar het kan ook helpen tegen constipatie. Cafeïne is namelijjk een natuurlijke stimulant voor de spijsvertering en een kopje koffie per dag kan de spijsvertering dan ook enorm helpen. 1 tot 2 kopjes koffie per dag is goed voor je, maar je moet echter niet teveel ervan drinken. Koffie heeft namelijk ook een diuretisch effect en wanneer je overmatig koffie drinkt kan dit leiden tot overmatig vochtverlies. Het lichaam uitdrogen kan juist weer bijdragen aan meer verstopping.

Lichaamsbeweging - Als je wilt dat voedingsmiddelen snel door ons lichaam gaan, dan zal je zelf ook meer moeten gaan bewegen. Omdat we vandaag de dag veel te veel zitten, kan het wel eens gebeuren dat onze darmen verstopt raken. Door regelmatig te bewegen activeer je ook de spieren die ervoor zorgen dat alles in het lichaam blijft bewegen. Echter dien je niet te snel na een maaltijd te gaan sporten. Ook zijn er speciale oefeningen die kunnen helpen tegen constipatie.

Natuurlijk Eten - Een natuurlijk dieet heeft al vele mensen geholpen die voorheen worstelde met constipatie. Een gezond zorgt ervoor dat het hele lichaam beter gaat functioneren, waardoor het lichaam ook beter alles gaat verwerken. Vers fruit, groenten, ganen en ruwvoer kunnen allemaal makkelijjker verwerkt worden door het lichaam dan bewerkte producten. Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten ook veel vezels, wat betekent dat zij zullen bijdragen aan een beter werkende spijsvertering. Vezels kunnen namelijjk niet verteerd worden, maar zij absorberen al het water en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Gezonde voedingsmiddelen met veel vezels die helpen tegen constipatie, zijn: bonen, abrikozen, volkoren brood, bessen, broccoli, pruimen, peren, appels, noten en aardappelen.

Lijnzaadolie - Lijnzaadolie is een redelijjk simpel huismiddel dat kan helpen tegen verstopping. Het bedekt de wanden van de darmen en die van de ontlasting, en zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Door lijnzaadolie te combineren met sinaasappelsap zorg je ervoor dat het lichaam nog beter gaat functioneren, omdat sinaasappels vol met vezels zitten. Meng een eetlepel lijnzaadolie met een glas sinaasappelsap met vruchtvlees en drink dit op om constipatie te verhelpen.

Aloë Vera - Aloë wordt voornamelijk gebruikt voor het behandelen van kleine snij- en brandwonden. Echter kan het ook helpen bij problemen in het lichaam. Voor het behandelen van constipatie kan je het beste pure aloë vera gel direct van de plant gebruiken. Wanneer je het direct van de plant haalt is het namelijk meer geconcentreerd dan de aloë vera gel uit de winkel. Meng 2 eetlepels pure aloë vera gel met vruchtensap en drink dit in de ochtend op tegen de constipatie.

Ga Regelmatig Naar het Toilet - Wat soms zeer effectief tegen verstopping kan zijn, is het aanbregen van een routine in de toiletbezoeken. Doordat je op vaste tijden naar het toilet gaat, leert je lichaam ook wanneer het de ontlasting moet kwijtraken. Neem rustig de tijd voor een toiletbezoek en doe dit driemaal per dag. Blijf ook zitten wanneer er niets gebeurt en uiteindelijk zal het lichaam leren wanneer het naar het toilet kan. Dit kan helpen tegen de constipatie.

Bakpoeder - Bakpoeder is een van de belangrijkste huismiddeltjes die er is en het is dan ook zeer veelzijdig. Bakpoeder is effectief tegen constipatie omdat het bicarbonaat is, wat er voor zorgt dat lucht het lichaam uitkomt, wat de constipatie verlicht. Daarnaast helpt het ook bij overtollig maagzuur. Meng een theelepel bakpoeder met warm water en drink dit mengsel snel op.

Epsom Zout - Epsom zout is een effectief huismiddel tegen verstopping om twee redenen: ten eerste absorbeert zout water uit zijn omgeving, waardoor de ontlasting zachter zal worden. Ten tweede, zorgt de magnesium in het zout ervoor dat darmspieren zich beter gaan samenspannen, waardoor het makkelijker wordt om de ontlasting naar buiten te persen. Los twee theelepels Epsom zout op in een kopje water en drink dat volledig op. Als je binnen 4 uur nog geen verbetering bij de constipatie voelt, dan neem je nog een dosis.

Pruimen - Pruimen zijn waarschijnlijk het meest bekende middel tegen constipatie. Deze vrucht kan fungeert als een natuurlijk laxeermiddel omdat het zeer rijk is aan vezels en sorbitol. Sorbital is een natuurlijk koolhydraat dat niet makkelijk verteerd kan worden, waardoor het veel water absorbeert en de ontlasting verzacht. Drink in de ochtend en in de avond een glas pruimensap om verstopping te verhelpen. Het sap binnen een paar uur na inname effect moeten hebben.

Middel tegen obstipatie bestellen

Ook is het mogelijk om een supplement te nemen tegen obstipatie. Een bekend supplement voor dit probleem is Intensive Colon Cleanse. Dit supplement is speciaal gemaakt om de symptomen hiervan te verlichten en je darmkanaal te reinigen zodat het weer normaal kan functioneren.

Andere interessante artikelen