maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

De 8 Beste Behandelingen Tegen Katers

Veel van ons genieten wel eens van een drankje, van een biertje in de bar of een glaasje wijn bij het diner. Het kan een leuke manier zijn om te socializen met je vrienden en familie. Maar wat nou als je iets meer drinkt dan goed voor je is en je de volgende ochtend wakker wordt met een gigantische kater? Wat te doen tegen een kater? Wij hebben een lijst samengesteld met de makkelijkste en beste behandelingen. Plus, we weten natuurlijk dat je het huis niet wilt verlaten dus neem deze anti-kater suggesties aan en probeer ze uit vanuit je eigen huis.

Wat Veroorzaakt een Kater?

Om het makkelijk te zeggen wordt een kater veroorzaakt door een overschot aan drank. De meest veelvoorkomende symptomen zijn moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, zweten, diarree, extreme dorst, duizeligheid en gevoeligheid voor fel licht en hard geluid. Deze worden veroorzaakt door een variatie aan verschillende factoren die getriggerd worden door een overschot aan alcohol. Bijvoorbeeld:

 • Uitdroging
 • Elektrolytische verstoring
 • Te weinig slaap
 • Laag bloedsuiker
 • Alcoholopname

Wat Te Doen Tegen een Kater

Er is geen snelle fix voor een kater die je kunt proberen dat het magisch laat verdwijnen, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunt volgen om je symptomen wat te verlichten en het gevoel van een kater te onderdrukken zodat je in ieder geval een beetje normaal de dag doorkomt in plaats van de hele dag in bed te liggen!

De 8 Beste Behandelingen Tegen Katers

 1. Drink Genoeg Water

  Dit is voordehandliggend, maar het is een simpele oplossing voor je kater. Alcohol werkt urineafdrijvend, wat leidt tot veel vochtverlies. Als je ook overgeeft door het overschot aan drank resulteert dit ook in een verlies aan water en waardevolle electrolyten.

  Uitdroging is een van de primaire oorzaken van een ‘normale’ kater, dus drink genoeg water na een avondje uit om je lichaam vocht te geven. Dit onderdrukt ook de extreme dorst en andere symptomen zoals hoofdpijn en duizeligheid.

 2. Probeer te slapen

  Dit lijkt wellicht op een natuurlijke reactie, maar voor veel mensen betekent drinken een nacht niet slapen. Dit heeft veel impact op je nachtrust. Ons lichaam is afhankelijk van ons slaapschema en houdt ons gezond wanneer we rusten. Dus als dit ineens onderbroken wordt heeft dit ook een impact.

 3. Eet een Stevig Ontbijt

  Wat moet je eten met een kater? Na een avondje drinken zijn onze suikerwaardes erg laag. Om dit effect tegen te gaan moet je een zo goed mogelijk ontbijt samenstellen. Denk aan proteïne, koolhydraten en gezonde suikers.

  Dit is ook de reden waarom we een erge trek hebben de volgende ochtend. Het smaakt niet alleen fantastisch, maar het helpt ook om alcohol te absorberen en onze suikerwaardes te herstellen. Daarnaast kan het ook helpen om ons lichaam weer te voorzien van vitaminen, mineralen en belangrijke aminozuren die je verloren hebt tijdens het drinken.

 4. Drink Cafeïne

  Thee en koffie zijn populaire drankjes. De cafeïne speelt hier een grote rol in. De cafeïne is niet per se een behandeling tegen een kater, maar het verhelpt de vermoeidheidheid en kan je wat meer energie geven.

  Daarnaast pept een lekkere hete kop koffie of thee ook je humeur op en dat is precies wat je nodig hebt na een avondje stappen. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid cafeïne die je tot je neemt. Probeer dit te compenseren met genoeg water. Cafeïne werkt namelijk urineafdrijvend, dus als je dit niet compenseert met water dan droog je alleen maar meer uit.

 5. Neem Vrij Verkrijgbare Pijnstillers

  Veel voorkomende vrij verkrijgbare pijnverlichting, zoals ontstekingsremmende middelen zoals aspirine en ibuprofen, kunnen nuttig zijn voor de symptomen van een kater, zoals hoofdpijn of gevoeligheden voor fel licht en hard geluid.

  Je moet echter altijd voorzichtig zijn bij het nemen van pijnstillers en zorg ervoor dat je de instructies opvolgt. Er wordt echter niet gesuggereerd om de paracetamol Tylenol of andere merken paracetamol in te nemen, omdat dit een giftiger effect op de lever kan hebben dan normaal - wanneer het niet te veel alcohol gebruikt, heeft het meer capaciteit om met deze effecten om te gaan, waardoor het veilig is om te gebruiken.

 6. Eet Voedingsmiddelen Die Rijk Zijn Aan Antioxidanten

  Alcoholgebruik is een grote oorzaak van schade door vrije radicalen in onze cellen. Als gevolg hiervan kan het gunstig zijn om voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten aan je dieet toe te voegen, voornamelijk na het drinken, omdat deze erg effectief zijn voor een deel van de schade die alcohol aanricht.

  Voorbeelden van voedsel boordevol goede antioxidanten zijn: bosbessen, acaibessen, kersen, druiven, granaatappel, noten, zaden, pure chocolade, spinazie, gember en groene thee. Als je deze om welke reden dan ook niet gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen, kun je ook natuurlijke supplementen overwegen die een soortgelijk effect hebben.

 7. Gebruik Een Supplement voor Katers

  Een handige manier om antioxidanten, vitaminen, mineralen en andere aminozuren binnen te krijgen zonder moeite is supplementatie. Laten we eerlijk zijn, als we een kater hebben willen we niet de moeite nemen om specifieke gerechten klaar te maken die dit soort vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren bevatten. We willen het allemaal in één pilletje en weer terug naar bed!

  Dat is waar een anti-katerpil goed van pas komt. Dit soort pillen zitten vol met vitamine B voor vermoeidheid, vitamine C voor een goed metabolisme, aminozuren voor je lever, antioxidanten voor bescherming en botanicals zoals gember of kamille voor je maag.

 8. Neem er nog één!

  Dit is een zeer populaire keuze voor veel mensen maar de meningen zijn hier erg over verdeeld onder de professionals of het wel wetenschappelijk bewezen is. Een klein drankje in de ochtend helpt veel mensen om van de kater af te komen.

  Veel zeggen dat als je niet stopt met drinken, dat je ook geen kater kunt krijgen. Dit is niet precies hoe het werkt, ook al klinkt het wel leuk. De wetenschap achter deze gedachte zegt eigenlijk dat de effecten van een kater in werking treden wanneer je alcoholniveau in je bloed zakt naar nul. Dus als je een drankje nuttigt in de ochtend, neemt dit niveau weer een beetje toe wat de symptomen kan verhelpen. Dit is zeer populair, maar sommige zeggen alsnog dat het beter is om gewoon te stoppen met drinken. De keuze is aan jou!

Hoe Voorkom je een Kater?

De beste manier om te dealen met een kater is om het gewoon te vermijden! Dit kan natuurlijk niet altijd, maar hier zijn nog een paar snelle tips om een kater te ontvluchten (of het ten minste meer verdragelijk te maken!):

 • Beperk je alcoholconsumptie
 • Mix geen drankjes
 • Drink niet op een lege maag
 • Wissel het af met alcoholvrije drankjes (bij voorkeur water)
 • Vermijd congeneren (donkere dranken)
 • Drink genoeg water voordat je gaat slapen
 • Ga naar bed op een normaal tijdstip

Conclusie

Er is helaas geen snelle oplossing voor een kater omdat mensen nou eenmaal anders op alcohol reageren, maar als je deze 8 tips opvolgt, dan kan je jezelf erg helpen tijdens het dealen met die kater! Drink alsjeblieft altijd verantwoordelijk en denk aan je veiligheid. Een overschot aan alcohol verhoogt het risico van talloze gezondheidsklachten, dus probeer je alcoholinname te beperken voordat het escaleert.

Andere interessante artikelen