Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen

Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD

Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons

Hoe ontstaan aambeien en hoe voorkom je ze?

Aambeien komen bij 3 op de 4 mensen voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben en ze komen het meest voor bij mensen van 65 jaar en ouder. Symptomen zijn onder andere bloedingen, een jeukende huid en zwellingen van en rond de anus. Wij hebben zorgvuldig enkele natuurlijke producten geselecteerd die je snel, effectief en veilig verlichting kunnen geven bij deze vaak wat gênante en pijnlijke symptomen van aambeien.

Wat zijn aambeien?

Ambeien zijn gezwollen aderen in de endeldarm of de anus. Het kan gebeuren dat deze aderen zo erg opzwellen, dat de wanden van de bloedvaten worden uitgerekt, waardoor zij pijnlijk en geïrriteerd worden. Met name wanneer bij de stoelgang kan dit zeer pijnlijk zijn.

Aambeien zijn de meest voorkomende oorzaak van anale bloedingen. Meestal zijn ze ongevaarlijk, en na een paar weken verdwenen ze meestal uit zichzelf weer. Echter dien je wel een arts te bezoeken om er zeker van te zijn het niets ernstigs is. Deze arts kan de aambei ook verwijderen wanneer deze erg pijnlijk is.

Aambeien kunnen zowel intern als extern zijn. Interne aambeien zitten diep genoeg in de endeldarm dat je ze van buiten niet kan zien of voelen. Meestal doen deze ook geen pijn omdat er maar weinig zenuwuiteinden in de endeldarm zitten. De enige manier waardoor je kan weten dat je mogelijk last hebt van interne aambeien, is vanwege anale bloedingen. Externe aambeien zitten op de huid rondom de anus, en deze zullen meer pijn doen vanwege de vele zenuwuiteinden die daar zitten.

Aambeien kunnen ook verzakken, of groter en dikker worden. Dan kan het mogelijk worden om ze van buiten te zien. Zij zullen er dan uitzien als paarse bulten. Deze zullen waarschijnlijk meer pijn doen, met name tijdens de stoelgang. Verzakte aambeien gaan meestal vanzelf weer terug naar hun oude plek. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je ze voorzichtig terugduwen.

Er kan zich ook een bloedprop vormen in een externe aambei, waardoor deze donkerpaars of –blauw wordt. Dit staat bekend als trombose en kan zeer veel jeuk en pijn veroorzaken. Wanneer de bloedprop is opgelost kan er nog de slappe huid overblijven die ook geïrriteerd kan raken.

Een aambeien behandeling kan zowel door een professional als thuis worden uitgevoerd.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van aambeien?

De aambeien oorzaak is voor een gedeelte genetisch bepaald. Mensen wiens ouders last hebben van aambeien, zullen er zelf waarschijnlijk ook problemen mee krijgen. Een aambeien oorzaak is vaak een opbouwende druk op de endeldarm, waardoor de doorbloeding bekneld raakt. Dit kan leiden tot het opzwellen van de bloedvaten. Er zijn verschillende redenen waarom deze druk kan ontstaan, zoals overgewicht, een zwangerschap, het te hard persen bij de stoelgang, heftige fysieke inspanningen, en door langdurig zitten.

Je kan aambeien symptomen vaak herkennen aan constante jeuk of pijn aan de anus, een irriterend of pijnlijke zwelling dichtbij de anus, een lekkende anus, en een pijnlijke of bloederige stoelgang.

Een professionele aambeien behandeling

Eerst dient een arts de diagnose van een aambei vast te stellen. Hij zal daarvoor een rectaal onderzoek doen, waarbij hij controleert of er zich ongewoonheden bevinden in de anus. De arts zal met zijn vingers de anus binnengaan en voelen of zich daar iets ongewoons bevindt. Mocht dit geen uitsluitsel geven, dan kan de arts ook een sigmoidoscopy uitvoeren, waarbij hij een kleine camera aanbrengt in de anus. Met deze camera kan de arts de binnenkant van de endeldarm goed bekijken en zien of er sprake is van mogelijke interne aambeien.

Wanneer de diagnose van een aambei is vastgesteld, dan volgt een aambeien behandeling. Voor een aambeien behandeling heeft de arts een aantal mogelijkheden tot zijn beschikking: zo kan hij aanbevelen om een de aambei met een rubber elastiek af te binden. Zo wordt de bloedtoevoer naar de aambei afgeklemd en zal de aambei krimpen vanwege het gebrek aan bloed. Mocht dit niet werken, dan kan de arts ook sclerotherapie proberen. Bij dit type aambeien behandeling spuit de arts een chemicalie in de aambei, waardoor deze zal gaan krimpen.

Wat kan jij doen om aambeien te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en dus is het goed om even te kijken naar methoden om de vorming van aambeien te voorkomen.

Eet Veel Vezels

Aambeien komen vooral voor bij mij mensen die problemen hebben met de stoelgang. Een van de makkelijkste manieren om dit te voorkomen, is door veel vezels te eten. Vezels worden namelijk universeel gezien als dé oplossing voor een slecht functionerende spijsvertering. Probeert 25 tot 30 gram vezels per dag binnen te krijgen. Deze vezels zitten in volkorenproducten, zoals havermout en bruine rijst, groenten, waaronder bonen, broccoli, en spruitjes, en fruit, zoals frambozen, appels, en bananen.

Wees Voorzichtig met Laxeermiddelen

Wanneer je last hebt van constipatie, dan kunnen laxeermiddelen vaak de oplossing zijn om weer een normale stoelgang te krijgen. Het verkrijgen van een normale stoelgang zal ook de vorming van aambeien verhelpen. Echter is het wel belangrijk dat je de juiste laxeermiddelen kiest; laxeermiddelen die het normale proces stimuleren om voedsel door het darmstelsel te krijgen, zijn geen probleem. Maar laxeermiddelen die de voeding door de darmen forceren, en daarmee mogelijk de wanden van de darmen beschadigen, kunnen de kans op aambeien doen vergroten. Gebruik dan ook laxeermiddelen die simpelweg de hoeveelheid water in de darmen vergroten, en zo constipatie verminderen.

Drink Genoeg Water

Het voorkomen van aambeien hoeft niet duur te zijn, en je hebt er ook weinig voor nodig. Naast een gezond dieet met veel vezels is het ook belangrijk om genoeg water te drinken. Wanneer je genoeg water binnenkrijgt voorkom je namelijk constipatie, wat vaak een belangrijke oorzaak van aambeien kan zijn. Zes tot acht glazen water per dag zal ook niet alleen de spijsvertering goed doen, maar je algehele gezondheid verbeteren.

Houdt het Niet te Lang Op

Wanneer je voelt dat je naar het toilet moet gaan, kan je het beste zo snel mogelijk gaan. Houdt het niet lang op en probeer het moment niet uit te stellen, maar ga zo snel mogelijk naar het toilet wanneer jouw lichaam zegt dat het moet. Het ophouden kan namelijk de druk op de endeldarm vergroten, waardoor de kans op aambeien groter wordt.

Regelmatige Lichaamsbeweging

De relatie tussen aambeien en lichaamsbeweging is ietwat onduidelijk; aan de ene kant zorgt regelmatige lichaamsbeweging ervoor dat de endeldarm en de spijsvertering in goede conditie blijven, maar aan de andere kant kan regelmatige lichaamsbeweging ook zorgen voor extra druk op de endeldarm, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Met name gewichtheffen lijkt bij te dragen aan de vorming van aambeien. Als er in jouw familie veel mensen zijn die last hebben van aambeien, dan kan het wellicht beter zijn om gewichtheffen te vermijden, en in plaats daarvan voor meer aerobische activiteiten te gaan, zoals yoga, zwemmen, of wandelen. Zo krijg je alle voordelen van regelmatige lichaamsbeweging, zonder de mogelijke risico’s.

Voorkom te Veel Inspanning

Het onnodig onder druk zetten van de bloedvaten in de endeldarm is een van de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke aambeien. Dit kan gebeuren omdat je te hard een stoelgang probeert te forceren, of omdat je regelmatig zware objecten tilt, een chronische hoest hebt, of vanwege een zwangerschap. Als je ervan bewust bent aanleg te hebben voor aambeien, dan dien je onnodige druk op de endeldarm zo veel mogelijk te vermijden.

Wat kan je thuis doen voor een aambeien behandeling?

Mocht je dan toch last krijgen van aambeien, dan zijn er gelukkig een hoop natuurlijke oplossingen voor deze aandoening:

IJs

Het belangrijkste huismiddel voor een aambeien behandeling is ijs. IJs zal namelijk de bloedvaten doen samentrekken, waardoor de zwellingen van de aambeien genezen. Ook zal de kou van het ijs de pijn en irritatie verzachten.

  • Breng een icepack of ijsklontjes in een theedoek direct aan op de aambei voor ongeveer 10 minuten. Doe dit meerdere malen per dag voor het aambeien weghalen.
  • Je kan als alternatief ook bevroren groenten, zoals mais of erwten, gebruiken op de aambei. Doe deze in een theedoek en houdt ze tegen de aambei aan.
Aloë Vera

Aloë vera is een van de beste, natuurlijke ingrediënten voor een aambeien behandeling. Aloë vera heeft namelijk ontstekingsremmende en therapeutische eigenschappen die de irritatie van aambeien verhelpen. Aloë vera is geschikt voor zowel het interne als externe aambeien behandelen.

  • Bij externe aambeien kan je een beetje aloë vera gel aanbrengen op de anus, en langzaam dit gebied masseren. Deze simpele behandeling zal de pijn en het jeukende gevoel doen verminderen.
  • Bij interne aambeien dien je de aloë vera in reepjes te snijden en deze te bevriezen. Breng de bevroren aloë vera repen aan op de aambei om de pijn en jeuk te verzachten.
Citroensap

Citroenen bevatten vele voedingsstoffen die kunnen helpen bij een aambeien behandeling, met name door middel van het versterken van de wanden van de bloedvaten.

  • Doop een watje in citroensap en breng het aan op de aambei. In het begin zal het licht prikkelen, maar de pijn zal snel verdwijnen.
  • Je kan ook een halve citroen uitpersen in een glas warme melk, en dit opdrinken. Doe dit iedere drie uur voor het beste resultaat.
  • En als laatste kan je citroensap ook mengen met gembersap, muntsap, en honing. Neem dit mengsel 1 keer per dag in.
Amandelolie

Amandelolie staat bekend om het vermogen snel en makkelijk door weefsel te worden opgenomen. Het wordt dan ook regelmatig gebruikt voor een externe aambeien behandeling. Doop een watje in pure amandelolie en breng dit aan op de aambei. De olie zal de pijn verzachten en de ontsteking doen verminderen. Doet dit meerdere malen per dag voor het beste resultaat.

Olijfolie

Olijfolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten, waardoor het een ideale aambeien behandeling is. Ook olijfolie wordt regelmatig gebruikt voor een externe aambeien behandeling. Olijfolie vergroot namelijk de elasticiteit van de bloedvaten, waardoor de kans op ontstekingen en het opzwellen van de bloedvaten kleiner wordt.

  • Neem iedere dag een theelepel olijfolie per dag in. Dit zal ontstekingen verminderen en de spijsvertering verbeteren.
  • Pers het sap uit wat pruimbladeren, en voeg dit toe aan de olijfolie. Breng dit mengsel aan op de huid voor het aambeien verhelpen. Het zal de zwellingen en de pijn doen verminderen.

Producten tegen aambeien

Een zeer bekend product tegen aambeien is HemaPRO. HemaPRO is een effectieve aanpak tegen aambeien die ook de pijn wegneemt.

Andere interessante artikelen