maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen

Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD

Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons

Spataderen: feit en fictie

Behoor jij tot de helft van alle volwassenen die last heeft van spataderen? De vaak paarse en duidelijk zichtbare aderen bevinden zich meestal in de benen en voeten. Als het gaat om de oorzaken en problemen rond spataderen, zijn er veel mythen en andere fabels te vinden op het internet. Om je te helpen het feit van de fictie te onderscheiden, worden hier veelgestelde vragen en mythen ontkracht!

 1. Je krijgt spataderen als je zwanger bent

  Het krijgen van spataderen is geen zeker gevolg van je zwangerschap. U krijgt geen garantie dat u spataderen krijgt als u zwanger bent, en het is geen oorzaak. Zwangerschap kan echter het uiterlijk van de aderen verergeren als ze er al aanwezig waren.

 2. Je benen kruisen veroorzaakt spataderen

  Spataderen worden veroorzaakt door druk in de ader, dus externe druk, zoals het kruisen van je benen, zal nooit de oorzaak zijn van uitpuilende spataderen.

 3. Compressiekousen werken niet voor spataderen

  Compressiekousen zijn ontworpen om de benen gestaag samen te drukken om de bloedsomloop te ondersteunen. Als gevolg hiervan kunnen ze spataderen niet verwijderen, maar kunnen ze wel helpen tegen de symptomen zoals ongemak en zwelling.

 4. Je kunt alleen losse kleding dragen met spataderen

  Hoewel het wordt aanbevolen om lossere kleding te dragen in vergelijking met iets strakke kleding, is het niet altijd nodig, aangezien nauwsluitende broeken of schoenen geen oorzaak zijn van spataderen.

 5. Je kunt spataderen genezen door ze te masseren

  Het masseren van spataderen kan helpen bij enkele van de symptomen, waaronder zwelling, pijn en ongemak, maar zal ze niet volledig verwijderen.

 6. Spataderen zijn ergelijk

  Deze mythe is slechts gedeeltelijk waar. Voor ongeveer 50% van de persnoen met spataderen zit het in de familie. Dit betekent echter nog steeds dat je de aandoening kunt ontwikkelen zonder enige familiegeschiedenis.

 7. Overgewicht kan spataderen veroorzaken

  Als je zowel zwaarlijvig als te zwaar bent, kan er overmatige druk op je aderen komen en als gevolg daarvan het risico op het krijgen van spataderen of soortgelijke aandoeningen vergroten.

 8. Je moet wachten om spataderen te behandelen nadat je kinderen hebt gekregen

  Je kunt behandelingen voor spataderen ondergaan voordat of terwijl je zwanger bent en je hoeft niet te wachten tot je bent bevallen. Spreek altijd eerst met je arts voor een volledig onderzoek.

 9. Tatoeages maken spataderen erger

  Er is geen bewezen verband tussen het hebben van een tatoeage en het verergeren van de spataderen. Als je een tatoeage krijgt boven een uitpuilende spatader, kan dit ongemak en pijn veroorzaken, maar het heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op de interne structuur.

Conclusie

Je zou nu de veelvoorkomende mythes over spataderen moeten kennen en het feit van de fictie moeten kunnen onderscheiden. Als je je afvraagt hoe je van spataderen af kunt komen, zijn er een aantal natuurlijke remedies voor spataderen, waaronder supplementen en crèmes, die je kunt proberen voordat je je toevlucht neemt tot dure of pijnlijke behandelingen. Je kunt ook veranderingen in je levensstijl aanbrengen om een betere bloedsomloop te bevorderen en de symptomen van spataderen te verminderen.

Andere interessante artikelen