maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen

Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD

Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons

Wat te doen tegen kaalheid

Haaruitval – ook wel bekend als alopecia areata – is een veelvoorkomend probleem onder zowel mannen als vrouwen. Haaruitval kan vele vormen aannemen en kent vele oorzaken, van stress en ziekte, tot ouderdom en aftakeling. Er zijn geen medisch erkende behandelingen die haaruitval voorkomen of genezen. Desalniettemin zijn hier een aantal methodes die geprobeerd kunnen worden wanneer jij last hebt van deze kwaal.

Corticosteroïde

Corticosteroïden zijn een synthetische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Deze groep van stoffen onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties. Corticosteroïden kunnen zowel mondeling als via injecties worden aangebracht. Het injecteren van corticosteroïden in de kale plekken is een van de meest voorkomende behandelingen tegen kaalheid. Een dermatoloog zal dan eens per maand in en rondom de kale huid het hormoon injecteren. Dit injecteren gebeurt pijnloos en ook na de behandeling zullen er meestal geen bij- of nawerkingen zijn. Mocht deze behandeling aanslaan, dan zal je binnen 4 weken nieuwe haargroei zien. Corticosteroïde injecties zullen echter niet voorkomen dat nieuwe kale plekken op andere gebieden ontstaan. Sommigen noemen het dan ook dweilen met de kraan open.

Corticosteroïde pillen worden soms verstrekt wanneer iemand last heeft van vergevorderde kaalheid. Corticosteroïden in pil vorm zijn vele malen potenter dan de injecties en het risico op mogelijke bijwerkingen is dan ook groter. Inname van corticosteroïde pillen dient dan ook eerst met een arts te worden besproken. Vanwege de mogelijke risico’s bij lange termijn gebruik worden corticosteroïde pillen maar zelden verstrekt. Ook zal het nieuwe haar snel weer verdwijnen zodra je stopt met het innemen van de pillen.

Nanoxidil

Nanoxidil is een vaatverwijder (middel om bloedvaten te verwijden), wat ook de haargroei kan stimuleren. Het aanbrengen van Nanoxidil producten op de kale huid kan dan ook leiden tot hernieuwde haargroei. Nanoxidil is een van de meest gebruikte middelen ter wereld om haargroei te stimuleren. Producten met een Nanoxidil percentage van ongeveer 5 procent zijn het effectiefst om kaalheid te behandelen. Een zeer bekend product dat Nanoxidil bevat is Spectral.DNC-N. Andere producten met minder dan 5% Nanoxidil zullen niet werken, en producten met hogere percentages zijn niet veilig om te gebruiken.

Anthraline

Anthraline is een celgroeiremmer die gebruikt wordt bij de behandeling van psoriasis. Het aanbrengen van crèmes of lotions met anthraline op de kale huid kan bijdragen tot hernieuwde haargroei. Het dient eenmaal per dag te worden aangebracht en na ongeveer 60 minuten weer te worden afgewassen. Mocht deze behandeling aanslaan, dan zal nieuw haar te zien zijn na ongeveer 8 à twaalf weken. Anthraline kan echter irritatie op de huid opleveren en je moet ook uitkijken dat het niet in de ogen, neus, of mond komt. Na het gebruik van anthraline moeten de handen dan ook goed gewassen worden.

Immunotherapie

Immunotherapie is een geneeskundige therapie die gericht is op het afweersysteem. Bij vergevorderde kaalheid kan dit een drastische maatregel zijn om nieuwe haargroei te stimuleren. Chemicaliën worden aangebracht op de huid om een allergische reactie of uitslag uit te lokken, wat kan leiden tot hernieuwde haargroei. Ongeveer 40% van deze behandelingen leidt tot nieuwe haargroei voor de patiënt. Echter moeten zij de behandeling blijven ondergaan, willen zij hun haar blijven behouden.

Samenvattend

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden wanneer je last hebt van haaruitval. Het is aan jou om te kijken welke behandelingen mogelijk bij jou zullen aanslaan, en waar jij je comfortabel bij voelt.

Andere interessante artikelen