maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Eenvoudig en Veilig Thuis Tanden Bleken

Voor veel mensen spelen hun lach en tanden een grote rol bij hun zelfvertrouwen. Het is dan ook niet verrassend dat het bleken van tanden één van de meest populaire tand-cosmetische behandelingen is op dit moment. Als je niet blij bent met vlekken op je tanden, heb je geen dure behandeling meer nodig, en bereik je dezelfde resultaten met één van onze tandenbleekkits.

Wat is tanden bleken?

Steeds vaker kiezen mensen er nu voor om wittere tanden te kregen. Hiervoor laten zij hun tanden bleken. Tanden bleken betekent dat de tanden lichter worden gemaakt. Het zal ze niet hagelwit maken, maar het kan ze wel meerdere tinten lichter maken. Ook kan tanden bleken helpen tegen verkleuringen.

De buitenste laag van een tand is het glazuur. De kleur van een natuurlijke tand wordt bepaald door de reflectie van het licht op het glazuur, in combinatie met de kleur van de dentine onder het glazuur. Genen bepalen de dikte en gladheid van het glazuur en een dunner glazuur zal meer kleur van de onderliggende dentine tonen, terwijl de grofheid van het glazuur bepaalt hoe het licht zal reflecteren op de tand.

Iedere dag vormt zich een dun laagje van vuil over het glazuur, en poriën in het glazuur kunnen ook vuil vasthouden. Dit zal ertoe leiden dat de tanden langzaam verkleuren. De meest voorkomende redenen voor het verkleuren van tanden zijn: het gebruik van tabak, het drinken van donkere vloeistoffen zoals koffie, cola, thee, en rode wijn, het niet regelmatig poetsen van de tanden, en het ouder worden, wat er toe leidt dat het glazuur dunner wordt en de dentine donkerder.

Daarnaast kunnen tanden ook aan de binnenkant verkleuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het gebit van een kind teveel wordt blootgesteld aan fluoride, of door het gebruik van bepaalde antibiotica. Ook kan schade aan het gebit en de tanden leiden tot verkleuring.

Professioneel en veilig tanden bleken kan alleen door een tandarts of tandheelkundige worden uitgevoerd. Er zijn schoonheidssalons die ook aanbieden om de tanden te bleken, maar wij raden het af om deze te bezoeken. De mondelinge gezondheid kan namelijk in gevaar komen door hun methoden. Daarnaast zijn er nog methoden voor het tanden bleken thuis.

Voordat je begint met het tanden bleken

Of je het nu bij een professional doet, of je laat de tanden bleken thuis, het is belangrijk om eerst een paar voorbereidingen te treffen voordat je eraan begint:

Zo mag er geen sprake zijn van andere gebitsproblemen wanneer je de tanden gaat bleken. Gaatjes moeten bijvoorbeeld eerst behandeld worden, voordat je kan beginnen met het tanden bleken. Het bleekmiddel kan namelijk via de gaatjes de tand binnendringen en de dentine aantasten. Wanneer de wortels van de tanden zichtbaar zijn, dan zullen zij vergeeld overkomen, en het tanden bleken zal dat niet verhelpen.

Het tanden bleken maakt de tanden ook gevoeliger, en tandpijn kan daardoor intenser worden. Ook heeft het tanden bleken geen effect of neptanden, kronen, of vullingen.

Veilig tanden bleken door een tandheelkundige

Als je er voor kiest om professioneel de tanden te laten bleken, dan zal je meerdere keren een tandheelkundige of tandarts moeten bezoeken. Wees niet bang om vragen te stellen aan de tandarts over het tanden bleken, wat voor resultaten je kan verwachten, en over hoe lang het effect zal duren. Vraag ook naar mogelijke risico’s, zoals bijvoorbeeld een verhoogde gevoeligheid in de tanden.

Het effect van het tanden bleken thuis is niet permanent. Het kan een paar maanden duren, of een paar jaar, maar uiteindelijk zal het effect langzaam verdwijnen. Met name als je rookt, of regelmatig rode wijn, thee, of koffie consumeert, zullen de tanden weer snel verkleuren.

Het bleken van de tanden zal als volgt verlopen:

Eerst zal de tandarts vragen naar de mogelijke oorzaken van de verkleurde tanden, en vervolgens zal hij een foto maken om het bleekproces beter in de gaten te kunnen houden.

Daarna worden de tanden schoongemaakt door een mondhygienist. Hiermee verdwijnen al het vuil en de bacteriën die zich hebben opgebouwd rondom de tanden, en die bijdragen aan de verkleuring. Wanneer dit is gebeurd, kan het bleken beginnen.

De tandarts zal een afdruk maken van de tanden voor een bitje, en hij zal je vervolgens instrueren hoe dit bitje gebruikt moet worden met bleekmiddel. Daarna gebruik je thuis het bitje met het bleekmiddel voor meerdere weken. Volg hierbij altijd de instructies van de tandarts op en overschrijd niet de dagelijkse behandeltijd.

Een andere methode voor een professional is om een laser te gebruiken om de tanden te bleken. Bij een laser behandeling wordt het bleekmiddel op de tanden gesmeerd, en vervolgens wordt er een licht of laser op de tanden geschenen om het bleekmiddel te activeren. Een laserbehandeling zal ongeveer een uur duren.

Zelf tanden bleken thuis

Ook kan je zelf producten kopen voor het veilig tanden bleken thuis. Deze bevatten een zwakker bleekmiddel dan die van de tandarts en het blekingsproces zal dan ook langer duren. Door middel van een bitje, of door middel van het opsmeren van het bleekmiddel, kan je vervolgens zelf tanden bleken.

Daarnaast zijn er talloze natuurlijke remedies voor het zelf tanden bleken met natuurlijke producten:

Bakpoeder

Bakpoeder is een van de beste ingrediënten die je kan gebruiken voor het tanden bleken thuis. Het verwijdert namelijk plak, waardoor de tanden er weer stralend wit uit zullen zien.

Meng een klein beetje bakpoeder met tandpasta, en poets de tanden met dit grove mengsel. Spoel vervolgens de mond met warm water. Doe dit een tot twee keer per week.

Je kan ook een natuurlijke mondspoeling maken door een eetlepel bakpoeder te mengen met een theelepel waterstofperoxide en een glas koud water. Gebruik dit als mondwater twee tot drie keer per dag.

Sinaasappelschillen

Het regelmatig tanden bleken met sinaasappelschillen zal de gele kleur rondom de tanden doen verminderen.

Wrijf iedere avond sinaasappelschillen over de tanden voor het slapen gaan. De vitamine C en calcium in de schillen zullen de bacteriën in de mond bestrijden.

Aardbeien

Aardbeien bevatten veel vitamine C, wat helpt bij het zelf tanden bleken thuis.

Vermaal een paar aardbeien tot een pap, en smeer dit over de tanden. Doe dit tweemaal per dag voor het tanden bleken thuis.

Je kan de aardbeien pulp ook mengen met bakpoeder en het vervolgens over de tanden smeren. Laat het daar een paar minuten zitten, spoel vervolgens de mond en poets de tanden om de resten te verwijderen.

Waterstof Peroxide

Dit milde bleekmiddel kan jou helpen bij het zelf tanden bleken thuis.

Gorgel en spoel de mond met mondwater dat waterstof peroxide bevat. Slik dit mondwater niet door.

Je kan ook waterstofperoxide mengen met bakpoeder en dit mengsel over de tanden smeren. Poets vervolgens de tanden met normale tandpasta.

Wees wel voorzichtig met waterstof peroxide, want het kan het tandvlees irriteren.

Citroenen

Citroensap staat bekend om zijn blekende eigenschappen, en kan dus helpen bij het zelf tanden bleken thuis. Een van de snelste manieren voor het tanden bleken thuis is gorgelen met citroensap, of door over de tanden te wrijven met een citroenschil.

Meng een paar druppels citroensap met wat zout. Breng dit mengsel vervolgens aan op de tanden, en wrijf het goed uit over de tanden en het tandvlees. Laat het daar vervolgens een paar minuten zitten, om daarna de mond te spoelen met water.

Zout

Zout wordt al eeuwen gebruikt als een reinigingsproduct. Het helpt bij het herstellen van de mineralen van de tanden, en geeft ze hun witte kleur terug.

Gebruik keukenzout iedere ochtend als tandpoeder in plaats van tandpasta. Je kan zout ook mengen met kool en daarmee de tanden poetsen.

Zout kan ook gemengd worden met bakpoeder en over de tanden worden gewreven.

Wees wel voorzichtig met zout, aangezien te hard gebruik het tandvlees kan beschadigen of het glazuur kan doen afnemen.

Heilige Basilicum

De bladeren van heilige basilicum hebben blekende eigenschappen en kunnen de tanden beschermen tegen aandoeningen, zoals pyorrhea en tandvleesziekte.

Laat een paar heilige basilicum bladeren drogen in de zon, en vermaal ze vervolgens tot een poeder. Meng dit poeder met je tandpasta en poets daarmee de tanden.

Je kan ook een mengsel maken van heilige basilicum poeder en mosterd, en daarmee de tanden reinigen.

Appels

Het eten van een knapperige appel kan ervoor zorgen dat de tanden witter worden.

Eet een of twee appels per dag voor het tanden bleken thuis. Kauw goed op de appels, zodat de natuurlijke zuren van de appel genoeg tijd krijgen om op de tanden in te werken.

Actieve Kool

Actieve kool is een zeer bekend middel voor het tanden bleken thuis. Kool bevat namelijk chemicaliën die de tanden bleken.

Meng wat koolpoeder met je tandpasta en poets daarmee de tanden. Je kan ook het as van verbrand brood of rozemarijn hiervoor gebruiken.

Neem

Neemtakken kunnen ook ideaal zijn voor het zelf tanden bleken. Deze takken hebben samentrekkende en antiseptische eigenschappen, waardoor het regelmatige gebruik van neemolie helpt bij het bestrijden van een slechte adem en gaatjes voorkomt.

Je kan neemtakken gebruiken als een tandenborstel voor het poetsen van de tanden. Het kauwen op neembladeren kan ook helpen tegen tandproblemen, en helpen bij het tanden bleken thuis.

Als alternatief kan je ook neemolie mengen met normale tandpasta, en daarmee de tanden poetsen.

Zelf tanden bleken met de producten van shytobuy nl

ShytoBuy heeft een groot aanbod aan natuurlijke producten die helpen bij het veilig tanden bleken. Probeer bijvoorbeeld de MySmile tandenbleekset van Eco Masters.

Andere interessante artikelen