• Onze laagste prijs garantie

  We vergelijken onze prijzen

 • Gratis levering vanaf €50

  Kies een leverdatum die past

 • Sinds 2017

  Betrouwbaarheid

 • Bescherming van klantgegevens

  Uw gegevens zijn veilig en beveiligd bij ons

Minoxidil voor meer haargroei

Minoxidil is een vaatverwijder (middel om bloedvaten te verwijden), die vandaag de dag vooral bekend staat om het stimuleren van haargroei. Van alle producten die bedoeld zijn om haargroei te stimuleren is minoxidil veruit het meest bekend en ook het meest onderzocht. In dit artikel lees je meer over minoxidil, hoe het werkt, en wat je ervan kan verwachten.

hoe werkt minoxidil?

Niemand weet echt hoe minoxidil bijdraagt aan de bestrijding van haaruitval. Er zijn echter wel meerdere theorieën over waarom dit middel de haargroei stimuleert: minoxidil is een vaatverwijder en zorgt er dus voor dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Een theorie is dan ook dat minoxidil ervoor zorgt dat er meer bloed naar de haarfollikels stroomt, waardoor deze meer zuurstof en voedingstoffen krijgen, wat bijdraagt aan meer haargroei.

Een andere theorie is dat de minoxidil ervoor zorgt dat zwakke, inactieve haarfollikels afgestoten worden door het lichaam, waardoor er meer ruimte en bouwstoffen vrijkomen voor de sterkere, actieve haarfollikels. Een minoxidil behandeling kan dan ook in het begin leiden tot meer haaruitval wanneer het lichaam alle zwakke haren afstoot. Dezen zullen dan vervolgens vervangen worden door dikker, sterker haar.

verschillende minoxidil producten

Minoxidil is als werkzame stof aanwezig in een aantal in Nederland geregistreerde geneesmiddelen voor de behandeling van alopecia androgenetica. Het heeft een stimulerende werking op de haargroei. De concentratie minoxidil bedraagt 2% of 5%, daarmee voldoen deze middelen aan het criterium: ‘het anderszins wijzigen van fysiologische functies bij de mens door een farmacologisch of metabolisch effect te bewerkstelligen’. Producten die Minoxidil bevatten zijn in Nederland dus alleen te verkrijgen als geneesmiddel.

Doordat de producten die Minoxidil bevatten als geneesmiddelen worden beschouwd in Nederland heeft ShytoBuy Nederland geen toestemming om producten met Minoxidil te verkopen. Echter, dit betekent niet dat we geen andere effectieve haarproducten hebben tegen haaruitval. Het merk Revita uit ons assortiment heeft namelijk ook een effectieve werking bij haaruitval. De Revita Shampoo bestaat uit een krachtige mix van haargroei-stimulerende bestanddelen. De bestanddelen in de Revita haaruitval shampoo zorgen ervoor dat de hoofdhuid gezond wordt gehouden en dat de haarzakjes gevoed worden zodat ze nieuwe haren produceren. Vervang je normale shampoo door de Revita Shampoo zodat je de voordelen zelf kunt ervaren. Voor de beste resultaten combineer je de Revita haaruitval shampoo met de Revita conditioner.

Indien je toch aan producten met Minoxidil kunt komen is het belangrijk om te letten op het percentage aan minoxidil in een product. Een product zal pas effectief tegen haaruitval zijn wanneer er minstens 5 procent aan minoxidil in zit. De meest populaire minoxidil producten zijn die in schuimvorm. Het voordeel van schuimproducten is dat zij snel drogen, waardoor de dagelijkse behandeling maar weinig tijd in beslag hoef te nemen.

Ook komt minoxidil in vloeibare vorm voor. De eerste minoxidil producten waren allemaal op vloeistof basis, maar inmiddels zijn deze ingehaald door de schuimproducten. Omdat de vloeibare producten langer duren om te drogen, verkiezen de meeste consumenten de schuimproducten. Echter zijn de vloeibare producten vaak goedkoper dan de schuimproducten.

En als laatste zijn er nog de minoxidil sprays. Het voordeel van sprays is dat je hiermee snel grote gebieden kunt bedekken zonder dat je de minoxidil hoeft aan te raken. Bij zowel de vloeibare- als schuimproducten moeten de handen na gebruik altijd grondig gewassen worden. Bij de sprays is dit niet nodig.

wat kun je verwachten van een minoxidil behandeling?

Wat voor product, merk, of behandeling je ook kiest, onthoud dat ieder lichaam anders reageert op de werkzame stoffen en dat er dus geen garanties zijn dat je het gewenste resultaat zult krijgen. Bij minoxidil behandelingen is het belangrijk om te onthouden dat de eerste resultaten zich laten zien ergens tussen 2 tot 6 maanden. Het kan dus zijn dat je een aantal maanden lang het product consistent moet gebruiken voordat je de eerste resultaten gaat zien. Wij raden het dan ook aan om een minoxidil product minstens 6 maanden te gebruiken voordat je een oordeel velt.

Zoals al eerder in dit artikel werd uitgelegd, kan minoxidil in het begin leiden tot extra haaruitval omdat alle dunne, zwakke haren worden afgestoten. Dit kan gebruikers doen afschrikken en hen ertoe aanzetten om de behandeling voortijdig af te kappen. Het is echter belangrijk om je door deze fase heen te zetten als je daadwerkelijk resultaten wilt gaan merken. Ook kan er een toename van roos en schilfers ontstaan omdat je hoofdhuid zich moet aanpassen aan dit nieuwe middel. Ook dit is normaal en kan met een simpele antiroos shampoo verholpen worden.

Na een aantal maanden zullen je huidige haren harder gaan groeien omdat ook zij baat hebben bij de extra doorbloeding. De nieuwe haren zijn ook bezig te ontkiemen en zullen zich in een later stadium ook laten zien. Dit nieuwe haar zal in het begin aanvoelen als donshaar, maar uiteindelijk zal het zich ontwikkelen tot normaal, dik haar.

mogelijke bijwerkingen

Minoxidil is zeer veilig om te gebruiken, maar het risico op bijwerkingen ligt altijd op de loer. De meest voorkomende bijwerking zijn een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Zoals al eerder in dit artikel werd beschreven, de hoofdhuid kan wat tijd nodig hebben om te wennen aan het nieuwe product, wat kan leiden tot huidschilfers en roos. Dit kan vervolgens leiden tot huidirritatie en uitdroging, wat een vervelend ongemak is. Een simpele antiroos shampoo of moisturiser zal dit probleem snel verhelpen.

Het tweede al eerder genoemde probleem, is een toename van de haaruitval. De minoxidil zorgt er dus voor dat de zwakke haren worden afgestoten, en dezen zal je dus verliezen in het begin van je behandeling. Het is een vervelende maar noodzakelijke fase waar je je doorheen zal moeten zetten.

Een laatste bijwerking kan haargroei op ongewenste plekken zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je hele lichaam ineens bedekt wordt met een dikke vacht, maar een enkele keer kan het gebeuren dat er meer haar op het gezicht of de handen begint te groeien. Vaak komt dit door minoxidil resten op de handen en gezicht als gevolg van het slecht of niet wassen van de handen na gebruik van het product. Dit gebeurt echter zelden en de ongewenste haren verdwijnen zodra de gebruiker zijn handen beter begint te wassen.

samenvattend

We hebben in dit artikel dus gezien hoe minoxidil werkt, wat voor producten er op de markt zijn, en wat de goede en slechte effecten kunnen zijn van het gebruik van minoxidil. Mocht jij last hebben van kaalheid, dan kan minoxidil wellicht de oplossing voor je zijn.