maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Wat is Acne en hoe kom je er het snelste van af

Acne kan verschillende oorzaken hebben, maar zo kun je acne ook op verschillende manieren behandelen. Ga samen met ShytoBuy te strijd aan en neem een kijkje in onze uitgebreide productassortiment van natuurlijke, homeopathische behandelingen tegen acne. Ongeveer 95% van mannen en vrouwen in Nederland heeft in een bepaalde fase van hun leven last van acne, wat ongewenste littekens kan veroorzaken. Maar ingrediënten op natuurlijke basis kunnen je zeker helpen om acne te behandelen.

Wat is acne?

Acne is de meest voorkomende oorzaak voor puistjes. Het kan voorkomen op het gehele lichaam maar de ene plek is er gevoeliger voor dan de andere. De meeste mensen die lijden aan acne zitten in de pubertijd. Dit is de leeftijd tussen de 12 en 25 jaar. Echter blijft het voor zowel jongere als oudere leeftijd een uitdaging om een mooie huid te behouden en is het mogelijk om op latere leeftijd acne te krijgen. Mannen kunnen er op bepaalde plekken sneller last van hebben dan vrouwen. Ondanks dat ongezonde voeding en stress niet de hoofdoorzaak zijn van stress, zijn dit wel factoren die hierin kunnen meespelen. Maar de grootste groep die getroffen wordt, zijn pubers natuurlijk. Ongeveer 8 op de 10 pubers heeft last van acne, dus dan is er voor vele geen ontkomen aan. Het typeert hier een fase en dan voornamelijk de milde variant. Echter zullen 3 op de 10 pubers een speciale acne behandeling nodig hebben om acne littekens te voorkomen. Acne manifesteert zich voornamelijk op het gezicht. Andere plekken waar het ook kan voorkomen zijn de gebieden op de rug, de nek en de borst. De ernst er van kan variëren van mild tot zeer ernstig. Om erachter te komen of dit bij jou van toepassing is, kun je een bezoekje bij de huisart plannen.
In uitzonderlijke gevallen kan onbehandelde acne 4 tot 5 jaar aanblijven voordat het weer verdwijnt. Daarom is een behandeling tegen acne raadzaam om te doen. Een andere reden waarom aanraden acne te behandelen is dat het littekens kan achterlaat. Deze ontstaan als er niet goed behandelt wordt of wanneer jouw huid daar extra gevoelig voor is.

Wat is de oorzaak van acne?

Onder het huidoppervlak zitten kleine vetklieren. Deze klieren produceren talg die de huid soepel en glad houdt. De poriën in de huid maken het mogelijk voor deze talg om naar het huidoppervlak te komen. Gedurende de pubertijd produceer je meer talg dan toen je nog een kind was. Dit is het resultaat van normale hormonale veranderingen die de vetklieren stimuleren. Hoe meer talg je produceert, hoe vettiger de huid aan zal voelen en hoe ernstiger de acne kan worden. Mensen verschillen van elkaar, daarom produceert de een van nature nu eenmaal meer talg dan ander. Drinken en vettige eten is niet altijd de hoofdzaak van acne, maar kan een behandeling wel positief beïnvloeden.

Soms raken poriën verstopt. Dit komt omdat de huid rondom de poriën dikker wordt of omdat dode huidcellen de poriën opvullen. Het kan zijn dat je onbedoeld vaak met vieze handen aan je gezicht zit. Tip: let maar eens op of je vaak met je kin op je handpal rust. Deze verstoppingen zijn zichtbaar in de vorm van mee-eters en puistjes. De verkleuringen die je ziet zijn vanwege pigmenten en hebben dus niets met vuil te maken. Vervolgens zal de talg zich ophopen onder de verstopte porie, waardoor er dus een bultje kan ontstaan. In de meeste gevallen zal acne niet ernstiger worden dan dit. Als je het wilt behandelen, zorg dan altijd voor een schone huid.

Echter kan de opgehoopte talg een broedplek voor bacteriën worden. Op zich is dat niet zo erg, want er leven altijd bacteriën op de huid. Daarnaast zijn deze bacteriën vaak niet gevaarlijk, maar als het er teveel worden kan het immuunsysteem er tegen optreden. Dit resulteert in een ontsteking waardoor er roodheid ontstaan. Bij dit type ontsteking wordt de huid rondom de puistjes rood en raken de puisten zelf gevuld met pus. In de meeste gevallen zullen deze ontstoken uitbraken uit zichzelf weer genezen, maar de huid kan verkleurd blijven nadat de ontsteking verdwenen is. Ga niet zomaar knijpen aan de huid, want dan kunnen er littekens achterblijven op de huid die nooit meer volledig weggaan. Als je het risico toch wilt nemen, raden we je aan om dit bij de schoonheidsspecialiste te laten zijn. Zij kunnen de huid mooi schoon maken en gecontroleerd jouw huid behandelen. Ook wordt er gezegd dat een sessie onder de zonnebank de puistje kunnen uitdrogen, maar omdat dit niet goed is voor de huid en littekens kan achterlaten op kapotte huid is dit geen aanrader.

De bovenste beschrijving is de oorzaak voor veruit de meeste acne gevallen. Echter zijn er ook nog andere factoren die kunnen bijdragen aan acne, en er zijn factoren die het erger kunnen maken. Daarnaast zijn er ook een hoop andere beweringen over wat kan bijdragen aan acne. Hiervan hoeft natuurlijk niet alles bij jou van toepassing te zijn. Hieronder volgen een aantal oorzaken en beweringen over acne:

Middel tegen acne?

Er zijn een hoop manieren voor het acne bestrijden en voor het acne littekens verwijderen en vele daarvan zijn gebaseerd op puur natuurlijke methoden. Wanneer je begint aan het behandelen van acne kun je er van uit gaan minstens zes weken nodig te hebben om de eerste verbeteringen te zien. Afhankelijk van hoe ernstig de acne is, kan het zelfs tot wel vier maanden duren voordat de ergste symptomen weg zijn. De meest voorkomende reden dat behandelmethoden dan ook niet werken, is dat mensen het na een paar weken opgeven. Volg daarom de instructie nauwkeurig en houd die motivatie vast om echt verschil te kunnen maken. Kies een acne behandeling die bij je past en ga er dan voor tenminste zes weken mee aan de slag om er zeker van te zijn of het werkt. Als er geen verbetering optreedt na zes weken, dan is dat het juiste moment om over te stappen op een andere methoden.

Wanneer een acne behandeling succesvol is en de acne is verdwenen, bestaat er natuurlijk een kans dat deze weer zal terugkeren zodra je de acne behandeling stopzet of jouw lichaam verandert. Het is dan ook belangrijk om een acne behandeling te blijven doorzetten om te voorkomen dat nieuwe uitbraken zich voordoen. Op internet staat er methoden die wel 4 tot 5 jaar duren voordat de acne permanent verdwenen is, wat voor de meeste mensen zal zijn in de late pubertijd. Bij een klein aantal gevallen kan de acne doorzetten tot in de dertiger jaren. Deze mensen zullen een acne behandeling moeten blijven doorzetten.

Wanneer je last hebt van een acne uitbraak, dien je het gezicht niet vaker dan normaal te wassen. Een schoon gezicht is goed, maar te schoon kan een tegengesteld effect veroorzaken. Tip: gebruik daarbij een milde zeep en lauw water, aangezien zeer koud en zeer warm water de acne kunnen verergeren. Wrijf niet te hard over de huid bij het schoonmaken, maak geen gebruik van grove zeep of huid scrubs. Gebruik daarentegen een zacht washandje of de vingers. Te veel wassen en schrobben kan namelijk de ontstekingen verergeren.

Acne creme

Acne crèmes zijn de meest gebruikte oplossingen tegen acne.

Medicijn tegen acne

Via de huisarts kun je medicijnen krijgen tegen acne. Het is belangrijk dat iemand met een specialisme hierin de kans krijgt om jouw huid te bekijken en analyseren. Omdat medicijnen vaak krachtige ingrediënten bevatten zijn dit type producten op recept verkrijgbaar zijn, verkopen we geen medicijnen via deze webshop.

Zalf tegen puistjes

Hierbij Shytobuy bieden we twee merken aan met een zalf tegen puistjes. Het voordeel van deze merken is, is dat ze een totaalpakket aanbieden. Pakketten bevatten naast zalf ook reinigingsproducten en zonnebrand. Omdat ze vanuit de technologie zijn ontwikkeld, kan de zalf extra goed haar werkt doen. De merken hiervoor zijn: ClearPores en Acnegen.

Natuurlijke behandeling tegen puistjes

Er zijn talloze natuurlijke manieren voor het acne bestrijden. Hieronder volgt een klein overzicht van een paar van de meest populaire voor jou om te proberen:

Olie reiniging in de avond

Een acne behandeling om de talgproductie van de huid te normaliseren of terug te brengen, is door het gezicht in de avond te reinigen met olieproducten. Door gebruik te maken van olieproducten hoeft de huid niet meer talg te produceren dan het geval is bij zeepproducten. Probeer producten op basis van natuurlijke oliën, zoals kokosolie en aloë vera olie. Zo zal de huid minder vettig zijn, en wordt de kans op acne dus minder. Je kunt dit vervolgens altijd afsluiten met een lotion (met of zonder alcohol) om de huid niet te vettige te houden.

Acupunctuur

Ernstige acne uitbraken zijn vaak het gevolg van hormonale wisselingen. Een bekende oorzaak voor vrouwen is de menstruatiecyclus. Acupunctuur kan hiervoor een effectieve acne behandeling zijn om deze hormonale wisselingen te kalmeren en voor het acne littekens verwijderen. Hierdoor zullen de hormonale acne uitbraken verminderen. Ook mannen kunnen acupunctuur overwegen. Laat van te voren de huid goed nakijken.

Honing reiniging in de ochtend

Honing heeft antibacteriële eigenschappen die helpen bij het verminderen van acne uitbraken. Dit maakt honing zeer geschikt voor een acne behandeling. Daarnaast kan honing overtollig talg verwijderen, maar er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Het is dus helemaal geen gek idee om naar jouw boterham ook in de ochtend een tot twee theelepels rauwe honing in de huid te masseren en vervolgens af te spoelen. Vind je dit toch een gek idee, ga dan eens naar de sauna. Hier wordt het regelmatig gebruikt gedurende opgietingen. Je zal merken dat de huid er helemaal niet plakkerig van wordt.

Knoflookbehandelingen

Knoflook is een natuurlijke acne behandeling vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Je kan het innemen of op de huid smeren om de ernst van de uitbraken te verminderen. Vermaal twee tot drie tenen knoflook en laat deze in het water weken voor ongeveer 10 minuten. Gebruik vervolgens een watje om het mengsel op de acne te smeren.

Appelcider azijn toner

Appelcider azijn bevat vele zuren die de huid helpen kalmeren en de PH-waarde van de huid herstellen. Het zorgt er ook voor dat gezichtscrèmes snel kunnen worden geabsorbeerd. In de ochtend is het dan ook een goed idee om een mengsel van twee-derde alcohol en een-derde appelcider azijn op het gezicht te sprayen, wat het een goedkoop en makkelijk te gebruiken acne behandeling maakt. Slik je het liever via capsules, kijk dan eens rond om deze site voor natuurlijke voedingssupplementen.

Citroensap

Citroensap kan helpen bij het verminderen van acne uitbraken om meerdere redenen: het is rijk aan vitamine C, wat goed is voor alle huidtypen, en de zuren in het sap zijn goed om de PH-balans van de huid te herstellen. Ook het is een natuurlijk bleekmiddel voor de huid, waardoor de rode kleur van de acne minder opvallend zal zijn. Neem een eetlepel vers citroensap, en gebruik vervolgens een wattenstaafje om het sap op de puistjes aan te brengen. Dit is ideaal voor het acne littekens verwijderen. Let wel op dat citroensap ontzetten zuur is en dat veel gebruik het tandvlees kan aantasten.

Kaneel en nootmuskaat

Een mengsel van rauwe honing, kaneelpoeder en vers geraspte nootmuskaat is een natuurlijke acne behandeling die iedereen thuis kan maken. Draag deze acne behandeling 10 tot 15 minuten per dag op het gezicht. Als dit een methoden is die voor jou werkt, zou je binnen enkele dagen daarvan het resultaat moeten merken. Op zoek naar nog meer zelfgemaakte mengeltjes? Ga dan het internet eens op voor het acne littekens verwijderen.

Bakpoeder

Bakpoeder heeft vele antiseptische eigenschappen en helpt ook bij de bestrijding van bacteriën. Het is als acne behandeling ideaal voor het acne littekens verwijderen. Je kan een gezichtsmasker maken door evenveel bakpoeder en water te mengen voor een dikke crème en deze vervolgens op het gezicht aan te brengen. Laat het daar 15 tot 20 minuten zitten, en spoel het vervolgens af met warm water. Je kan er ook een scrub van maken, door een half kopje bakpoeder te mengen met een klein beetje water. Breng dit mengsel vervolgens aan op de huid, en masseer het goed in. Na dit 5 tot 6 minuten te hebben gedaan, was je het gezicht af met warm water. Omdat de meeste poriën dan nog openstaan, wordt er aangeraden om met een hydraterende creme het gezicht weer te balanceren.

Andere interessante artikelen