• Onze laagste prijs garantie

  We vergelijken onze prijzen

 • Gratis levering vanaf €50

  Kies een leverdatum die past

 • Sinds 2017

  Betrouwbaarheid

 • Bescherming van klantgegevens

  Uw gegevens zijn veilig en beveiligd bij ons

Waarom heb jij een slechte adem en wat kun je er aan doen?

Een chronisch slechte adem – ook wel bekend als halitose – is een kwaal waarvan ongeveer de helft van de bevolking last heeft. Niet alleen diegenen met de slechte adem leiden eronder, maar ook iedereen in hun directe omgeving. Het is een bron van ongemak en schaamte voor velen.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een slechte adem te voorkomen of verhelpen. Dit betekent echter dat je niet alleen kunt vertrouwen op mondwater, maar wellicht dat je ook je eet- en leefgewoonten drastisch moet veranderen. Daarom is het van belang om erachter te komen wat een slechte adem veroorzaakt.

Mondhygiëne en micro-organismen in de mond

In veruit de meeste gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door bacteriën die in jouw mond verblijven en zwavelverbindingen produceren. Deze bacteriën verblijven voornamelijk op de achterkant van de tong, tussen de tanden, en rond het tandvlees.

De beste bescherming tegen een slechte adem is dan ook goede mondhygiëne. Het regelmatig poetsen en flossen van de tanden zijn effectieve middelen om de bacteriën te bestrijden en de mond schoon te houden.

Mondwaters kunnen deel uitmaken van de dagelijkse mondhygiëneroutine, maar ze kunnen deze niet vervangen. Veruit de meest mondwaters doen niet veel meer dan voor een korte duur de slechte adem maskeren, zonder daadwerkelijk het probleem aan te pakken. Overweeg in plaats daarvan eens HaliTonic tabletten te nemen. Deze tabletten zullen niet de slechte adem maskeren, maar het probleem bij de wortel aanpakken.

Leefgewoonten

Naast slechte mondelinge hygiëne kunnen de oorzaken van een slechte adem ook bij de eet- en leefgewoonten van iemand liggen.

Zo zorgt de regelmatige consumptie van drugs en medicatie ervoor dat de mond wordt blootgesteld aan allerlei synthetische chemicaliën. Dit kan leiden tot verscheidene bijverschijnselen, zoals een droge mond. Een droge mond ontstaat wanneer er niet genoeg speeksel meer geproduceerd wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 600 typen drugs en medicijnen bijdragen aan een droge mond, waaronder antidepressiva, aspirinen, en plaspillen. Speeksel speelt een belangrijke bij de bestrijding van een slechte adem, omdat het een natuurlijke spoeling voor de mond is die vele bacteriën vernietigt. Mocht je vermoeden dat de oorzaak van je slechte adem licht bij medicijnen, overleg dan met een dokter of dezen kunnen worden aangepast.

Snurken en ademen door de mond drogen ook allebei de mond uit en kunnen zo bijdragen aan een slechte adem. Mochten dit gewoonten van u zijn, overweeg dan met een specialist te praten over hoe dit verholpen kan worden.

En alcohol kan ook nog de boosdoener zijn bij een droge mond. Niet alleen blijft de geur van alcohol in je adem hangen, maar het regelmatig consumeren van alcohol droogt ook de mond uit.

En als laatste is er roken. Sigaretten zijn verantwoordelijke voor de meest ernstige vormen van slechte adem. De chemicaliën die in sigaretten zitten vervuilen de tanden en het tandvlees, en kunnen een sterke geur achterlaten in je adem. Mensen die regelmatig roken kunnen er dan ook op rekenen dat zij een slechte adem hebben.

Eetgewoonten

Een goede spijsvertering is voor iedereen van essentieel belang. Er zitten miljarden bacteriën in de darmen en de verhouding tussen goede en slechte bacteriën is de hoeksteen van je gezondheid. Wanneer deze uit balans is kunnen ernstige aandoeningen en kwalen ontstaan, die op hun beurt weer bijdragen aan een slechte adem. Zo kan een visachtige lucht een symptoom van nierproblemen zijn, en een meer zoete lucht kan aanduiden op diabetes.

Je eetgewoonten hebben invloed op het welzijn van je darmen en de bacteriën die erin wonen. De slechtste voedselproducten zijn bewerkte producten met veel suikers en granen. Deze stoffen zorgen ervoor dat slechte bacteriën zich snel kunnen vermeerderen en de balans doen verstoren. Vermijd dan ook koolhydraten, frisdrank, fruitsappen, en vitamine dranken.

In plaats daarvan kun je beter de volgende producten consumeren:

 • Onbewerkt eten
 • Rauw of licht gekookt eten
 • Biologisch verantwoorde vlees- en melkproducten
 • Koolhydraten van groenten (met uitzondering van aardappelen)
 • Gezonde vetten, zoals kokosnoot olie, avocado, noten, en zaden
Het eten van meer gezonde en natuurlijke producten zal de balans binnen je darmen herstellen, wat vele aandoeningen en kwalen zal voorkomen, en leidt tot een betere ademslucht.

De sleutel bij het bestrijden van een chronisch slechte adem licht dus bij het eerst identificeren van de oorzaak ervan, en dan de nodige maatregelen te nemen. Met name het onderhouden van je mondhygiëne en de darmflora zal ervoor zorgen dat de kans op een slechte adem minimaal blijft.