maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Laagste prijs garantie
We vergelijken onze prijzen

Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD

Bescherming van klantgegevens
Uw gegevens zijn veilig bij ons

Is Je Huidaandoening Een Onderliggend Gezondheidsprobleem?

Een intense jeuk of een schilferige uitslag is zeker geen pretje, maar wist je dat je huidaandoening een onderliggend gezondheidsprobleem zou kunnen zijn? Je huid is de eerste verdedigingslinie van je lichaam, en dus kunnen veranderingen in de kleur of textuur van je huid een teken zijn van iets ergers. Let hier dus goed op!

Er zijn verschillende soorten huiduitslag, maar de meest voorkomende zijn voetschimmel, eczeem, schurftuitslag, ringworm, psoriasis, netelroos en seborrhoeic dermatitis. Andere tekenen en symptomen van huiduitslag zijn blaren, schilfering, zweren, bultjes op de huid en verkleurde huid. Hoewel deze huiduitslag een oorzaak kan zijn van omgevingsallergenen, stress, bacteriële infecties of vrij verkrijgbare medicijnen, moet je er wel zeker van zijn dat de huiduitslag niets meer is dan huiduitslag.

Hier Zijn 3 Veelvoorkomende Dermatologische Diagnoses Die Je Moet Weten

1. Stressuitslag

Iedereen krijgt wel eens te maken met stressuitslag. Stressuitslag wordt vaak veroorzaakt wanneer je immuunsysteem op een allergeen reageert. Het kan echter ook worden veroorzaakt door een ziekte, een virale infectie of een andere omgevingsfactor. Als je een bestaande huidaandoening hebt zoals rosacea of psoriasis, dan kan stress je bestaande huidaandoening juist verergeren.

Waarom Gebeurt Dit?

Dit gebeurt omdat wanneer je gestrest bent, je lichaam neurotransmitters en neuropeptiden afgeeft die de manier kunnen veranderen waarop je lichaam op stimuli reageert. Deze verandering kan de oorzaak zijn van huidontsteking, jeukende huid en gevoeligheid. Als je echter gezwollen, ontstoken en jeukende hobbels hebt, is dit mogelijk netelroos. Gelukkig kan netelroos thuis worden behandeld met essentiële oliën van Manuka.

2. Allergie-uitslag

Een allergische uitslag kan de oorzaak zijn van een jeukende huid, roodheid, bultjes of blaren. Deze uitslag komt vaak voor wanneer je huid wordt blootgesteld aan een allergeen of als je in contact komt met bepaalde chemicaliën, huisdieren, kleding, agressieve zepen, nikkel, sieraden of stoffen zoals gifsumak. Sommige voedingsmiddelen kunnen ook een jeukende huid, rode bultjes, zwelling of allergische uitslag veroorzaken.

De makkelijkste manier om allergische uitslag te voorkomen, is blootstelling aan die specifieke stof, dat voedsel of dat product gewoon te vermijden. Medicinale crèmes en vrij verkrijgbare crèmes kunnen je ook helpen om de uitslag te behandelen.

3. Geschubde Uitslag

Als een schilferige huid een intense jeuk veroorzaakt, kan dit komen door uitdroging. De buitenste laag van je huid bestaat uit een mengsel van natuurlijke oliën en dode huidcellen. Wanneer dit laagje beschadigd is, is het natuurlijke vochtgehalte uitgeput en ontspoort het celvernieuwingsproces. Blootstelling aan zonlicht, agressieve chemicaliën, bepaalde medicijnen en veroudering zijn andere factoren die schilferende huiduitslag en jeukende huid kunnen veroorzaken.

Wanneer Is Een Huidaandoening Meer Dan Alleen Een Schilferige Uitslag?

Een kleine huiduitslag kan gemakkelijk worden behandeld met een huidherstellende spray, essentiële oliën of zalf. Als je echter één van de volgende tekenen of symptomen ervaart, doe je er goed aan om met een huidspecialist te gaan praten:

  • Pijn en koorts bij je huiduitslag
  • Een huiduitslag met blaren
  • Een aanhoudende schilferige uitslag die niet beter wordt, zelfs niet met crèmes
  • Elke zwelling of blauwe plek rond de huiduitslag
  • Elke afscheiding of gekleurde afscheiding uit een schilferige uitslag
  • Een huiduitslag die zich snel verspreidt
  • Een huiduitslag die cirkelvormig is
  • Geelverkleuring van de huid
  • Eventuele veranderingen in de huidtextuur of kleur

Wat Kun Je Nu Doen?

Overzicht

Afhankelijk van de diagnose kan je huidspecialist een behandeling aanbevelen. Als je een droge huid hebt, is een kalmerende crème met actieve manuka-honing misschien het wondermiddel van je zal redden.

In het geval van dermatitis, netelroos of eczeem, word je mogelijk een corticosteroïdcrème voorgeschreven om de droogheid en jeuk te verhelpen. Als je een allergische uitslag hebt, kan deze worden verholpen door gebruik te maken van orale antihistaminica. Schimmelinfecties van de huid zoals voetschimmel en ringworm kunnen worden behandeld met plaatselijke behandelingen. De intense jeuk veroorzaakt door insectenbeten kan worden behandeld met actuele antihistaminica.

Andere interessante artikelen