maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Waarom jij Last Hebt van Ingegroeide Haartjes

Ingegroeide haartjes kunnen een fors probleem zijn gedurende de zomermaanden: lelijke rode vlekken op de benen en bikinilijn maken het lastig om hen te laten zien, en daarnaast kunnen ingegroeide haren ook veel pijn veroorzaken. Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn voor jouw ingegroeide haren.

Wat is een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar ontstaat wanneer een haartje begint te krullen en weer terug de huid ingroeit, of wanneer een haartje niet door de huid kan komen. Dit resulteert in een geïrriteerde en ontstoken rode huid. Wanneer je regelmatig scheert of waxt, dan is er een aanzienlijke kans dat je van tijd tot tijd hier last van zal hebben. Hieronder volgen een aantal oorzaken van ingegroeide haren, zodat je ze in de toekomst kan voorkomen.

Je begint te vroeg met waxxen

Het kan verleidelijk zijn om onmiddellijk te beginnen met waxxen zodra de eerste tekenen van haargroei zich aandoen. Maar te vroeg beginnen met waxxen kan je op de lange termijn duur komen te staan. Wanneer je haar nog maar een paar millimeter lang is, zal de wax nog niet genoeg grip op het haar hebben, waardoor de kans groot is dat deze niet volledig uit de huid wordt getrokken. Zo wordt de kans op ingegroeide haren aanzienlijk groter. Het is dus belangrijk om wat geduld te hebben, en even te wachten met waxxen.

Verkeerd scheren

Bij scheren zijn er een aantal dingen die je nooit verkeerd moet doen: zorg ervoor dat de huid vochtig is, gebruik alcoholvrij scheerschuim, en scheer altijd met de haargroei mee. Als je deze regels niet volgt, dan is er een aanzienlijk grotere kans dat haren de verkeerde kant op gaan groeien, wat kan leiden tot ingegroeide haren.

Je neemt geen pauze

24 uur na het scheren of waxxen zal je huid extra gevoelig zijn voor licht en frictie, en ook je poriën zullen openstaan. Hierdoor is je huid gevoeliger voor infecties, en moet je uitkijken met wat je doet. Ga dus niet sporten, zwemmen, heet douchen of zonnebaden. Dit zijn namelijk allemaal omgevingsfactoren die de huid extra kunnen bedreigen. Breng in plaats daarvan speciale crèmes aan die huid beschermen gedurende deze periode, zoals de ingegroeide haartjes lotion van Eco Masters.

Check regelmatig

Een week na het scheren zou de kans op ingegroeide haren wel verkeken moeten zijn, maar het is belangrijk om aan een routine vast te houden om de huid stoppelvrij te houden. Scrub de huid onder de douche om mogelijke verstoppingen in de huid te verwijderen, en masseer de huid regelmatig. Zo voorkom je dat haartjes vast komen te zitten onder de huid en ingegroeide haartjes ontstaan.

Grote poriën

Grote poriën kunnen een belangrijke oorzaak van ingegroeide haren zijn. De kans dat een haartje namelijk weer terug de huid in kan groeien, wordt aanzienlijk groter met grotere poriën. Helaas is er niet veel wat je tegen grote poriën kan doen naast de eerdergenoemde voorzorgsmaatregelen.

Verstopte poriën

Net zoals poriën te groot kunnen zijn, kunnen ze ook verstopt zijn. Met name dode huidcellen zijn vaak de oorzaak van verstopte poriën, wat ertoe leidt dat haartjes niet naar buiten kunnen groeien. Regelmatig de huid reinigen, bijvoorbeeld door hem intensief te scrubben, kan voorkomen dat dode huidcellen de poriën gaan verstoppen. Hierdoor kunnen ook nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen, waardoor de huid egaler zal worden. Ook vervuiling kan de poriën verstoppen. Een vuile huid kan dus leiden tot verstopte poriën, wat weer leidt tot ingegroeide haren. Deze viezigheid vergroot ook de kans op infecties, omdat vele bacteriën zich kunnen verschuilen in het vuil.

Wegwerpmesjes

Het gebruik van wegwerp mesjes vergroot de kans op ingegroeide haren aanzienlijk. Deze scheermessen zijn vaak van slechte kwaliteit, en de kans is dan ook groot dat zij de haren niet goed zullen afsnijden. Het wordt dan ook aangeraden om te investeren in een duurder scheermes van hogere kwaliteit.

Wat je dus moet doen om ingegroeide haren te voorkomen

We weten nu dus waarom je ingegroeide haartjes kan krijgen, maar hoe kom je er vanaf? Je kan bijvoorbeeld speciale lotions gebruiken om ingegroeide haartjes te verwijderen. Een goed voorbeeld van zo’n lotion is de ingegroeide haartjes lotion van Eco Masters. Deze lotion is volledig natuurlijk en heeft een zeer effectieve werking.

Daarnaast helpt het om de huid intens te scrubben, hem goed schoon te houden, en om desinfecterende middelen op de huid aan te brengen na het scheren. Een antibiotica-crème kan ook helpen om de ontsteking van een ingegroeide haar te verminderen of genezen.

Conclusie

Er zijn talloze redenen waarom je last kan krijgen van ingegroeide haartjes, maar er zijn gelukkig ook genoeg manieren om er weer vanaf te komen. Kijk ook eens op ShytoBuy naar ons aanbod aan middelen tegen ingegroeide haren.