maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

7 Tips Om Nagelschimmel Op Afstand Te Houden

Wat Veroorzaakt Teennagelschimmel?

Schimmelnagelinfecties kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar oudere volwassenen zijn het meest vatbaar voor teennagelschimmel. Naarmate mensen ouder worden, worden hun nagels droog en broos, wat resulteert in scheuren waardoor schimmels makkelijker binnen kunnen komen. Andere factoren die teennagelschimmel kunnen veroorzaken, zijn onder meer een zwak immuunsysteem, diabetes, nagelschade, vochtige vingers of tenen of schoenen met gesloten tenen.

Als je echter ooit nagelschimmel hebt gehad, weet je hoe het je nagels dik, verkleurd en gebarsten maakt. En als je niet oppast, kan het ook nog eens een ergere infectie veroorzaken. Dus, hoe voorkom je dat teennagelschimmel terugkomt? Hier zijn 7 effectieve tips om terugkerende schimmelinfecties te voorkomen:

1. Houd Je Teennagels Schoon En Droog

Was je voeten elke dag met zeep en droog ze daarna goed af. Schone en droge teennagels hebben de minste kans op infecties.

2. Trim Dagelijks Je Nagels

Het regelmatig trimmen van je nagels minimaliseert het oppervlak waar nagelschimmel kan overleven. Het vermindert ook het vuil en vocht dat vast kan komen te zitten in langere nagels, en dit is de gemakkelijkste manier om te voorkomen dat teennagelschimmel terugkomt.

3. Draag Ademend Schoeisel

Ademend schoeisel bevordert de luchtcirculatie tussen de tenen en rond je voeten. Schimmelinfecties vormen gemakkelijk als je voeten opgesloten blijven in broeiende sokken en strakke schoenen. Kies ademende materialen voor schoenen zoals leer of canvas en sokken gemaakt van synthetische vezels, zodat ze vocht afvoeren en je voeten droog houden.

4. Loop Nooit Op Blote Voeten

Openbare ruimtes zoals sportscholen, kleedkamers, zwembaden of douches zijn absolute hotspots voor schimmelinfecties. Loop dus niet op blote voeten, vooral niet in openbare ruimtes. Draag altijd je slippers wanneer je zich in een vochtige omgeving bevindt en houdt teennagelschimmel op afstand!

5. Desinfecteer Regelmatig Met Een Antibacteriële Voetspray

Desinfecteer je sokken en inlegzolen regelmatig met een antibacteriële voetspray. Was je sokken in heet water en droog ze daarna grondig af, zodat er geen vocht vast komt te zitten.

6. Wissel Je Schoenen Af

Dit is de meest effectieve manier om te voorkomen dat teennagelschimmel terugkomt. Zorg ervoor dat je jouw schoenen afwisselt. Draag niet twee dagen achter elkaar hetzelfde paar en laat ze luchten wanneer je ze niet draagt.

7. Probeer een Manuka-zeep

Hoe weet je eigenlijk wanneer teennagelschimmel echt verdwenen is? Veel andere huidinfecties kunnen je nagels aantasten en de tekenen van nagelschimmel nabootsen. Diagnose is dus de enige manier om zeker te zijn. Ondertussen kun je doorgaan met het gebruik van een manuka-zeep met schimmelwerende eigenschappen. Manuka-zeep is geschikt voor dagelijkse huidverzorging en is effectief bij de behandeling van huid die is aangetast door schimmels of bacteriën. Als je al eerder schimmelinfecties hebt gehad, kan deze zeep helpen om terugkering te voorkomen.

Als het voorkomen van teennagelschimmel niet je prioriteit is, zou dat het wel moeten zijn! Het beste wat je kunt ondernemen om het te voorkomen is om onze tips op te volgen.

Andere interessante artikelen