maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

De beste middelen tegen jeuk

Jeuk is niet zo maar een klein ongemak. Het kan zorgen voor een hoop frustratie en kan het leven zelfs ondragelijk maken. Wat kun je er aan doen wanneer jeuk een serieus probleem wordt? In dit artikel kijken we naar 9 middelen tegen jeuk.

Jeuk kan om meerdere redenen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het aanraken van een bepaalde plant, een huidinfectie, een insectenbeet, een allergische reactie, of het resultaat van het genezingsproces van een open wond. Hieronder zijn een aantal methoden om van deze jeuk af te komen.

1. Havermout

Havermout is er niet alleen om te eten; het wordt ook verwerkt in vele zepen en lotions die helpen tegen jeuk. Fijngemalen havermout in een koud bad kan ook helpen tegen jeuk.

2. Plantenextracten

Planten zoals aloë vera kunnen een ongelooflijk effect hebben tegen jeuk. Er zijn dan ook vele producten op basis van aloë vera die helpen tegen huidaandoeningen. Emuaid® staat bijvoorbeeld bekend om zijn werking tegen jeuk.

3. Moisturizers

Een goede moisturizer zorgt ervoor dat de oppervlakte van de huid gehydrateert blijft. Een droge of schilferige huid is vaak de oorzaak van jeuk. De huid goed hydrateren kan de jeuk doen afnemen en daarnaast ook nog de huid soepeler maken.

4. Be cool

Een zeer simpele en goedkope oplossing en tegen jeuk is de geïrriteerde plek bedekken met een zak ijsklontjes. Door de huid sterk af te koelen gaat de jeuk weg. Vermijd hittebronnen, aangezien hitte de jeuk alleen maar zal verergeren.

5. Anti-histamine

Histamine is een organische verbinding in het lichaam die zorgt voor een allergische reactie, zoals jeuk. Een medicijn met anti-histamine zal de allergische reacties verminderen. Echter kunnen anti-histamine medicijnen je wel slaperig maken. Gebruik deze producten dus alleen voor het slapen gaan om geen last te hebben van jeuk tijdens het slapen.

6. Emuaid Moisture Bar

De Emuaid Moisture Bar is een wereldbekende bar tegen allerlei problemen met de huid. Deze zeep is diep hydraterend en reinigend. De zeep werkt het beste tegen een droge, geïrriteerde en beschadigde huid.

6. Hydrocortisol

Een crème tegen jeuk is nog een methode om van het probleem af te komen. Probeer een crème met minstens 1 procent hydrocortisol. Deze stof vermindert ontstekingen en kan helpen tegen een jeukende huid.

7. Antidepressiva

Antidepressiva kunnen helpen tegen jeuk. Zij zorgen namelijk voor de productie van serotonine, wat het lichaam doet ontspannen en de jeuk vermindert. Echter is dit alleen een oplossing als je al antidepressiva gebruikt. Het is niet de bedoeling om antidepressiva te gebruiken tegen de jeuk.

8. Houdt op met krabben!

Wanneer je jeuk hebt is krabben een natuurlijke reactie. Het doet echter helemaal niets tegen de oorzaak van de jeuk. In plaats daarvan kan het de huid beschadigen, waardoor de ontsteking en de jeuk alleen maar erger zullen worden. Probeer bovenal niet te krabben en draag comfortabele kleding die niet irriteert.

9. Ga naar de dokter

Mocht de jeuk echt een ernstig probleem worden dat maar niet weg wil gaan, maak dan een afspraak met een arts. Over het algemeen zal jeuk niets ernstigs betekenen, maar wanneer het hele lichaam meerdere dagen jeukt, kan dit aanduiden op problemen met de schildklier, nieren, of lever. Het is daarom belangrijk om bij langdurige jeuk je huisarts te raadplegen.

Andere interessante artikelen