• Onze laagste prijs garantie

  We vergelijken onze prijzen

 • Gratis levering vanaf €50

  Kies een leverdatum die past

 • Sinds 2017

  Betrouwbaarheid

 • Bescherming van klantgegevens

  Uw gegevens zijn veilig en beveiligd bij ons

Welke geuren ontstaan er bij winderigheid?

Iedereen heeft weleens last van winderigheid en dat is heel normaal. Om die winderigheid kwijt te raken worden er dagelijks winden gelaten en soms merk je er nauwelijks iets van. Maar wat is een scheet precies? Hoe ontstaat die winderigheid? En welke geuren zijn er? Lees hieronder meer!

Darmgas worden winden en scheten genoemd en bestaat vrijwel geheel uit stikstof, koolzuurgas, waterstaf en zuurstof. Deze gassen die we zo nu en dan laten zijn meestal reukeloze gassen, maar af en toe laten we stinkende gassen gaan. De stinkende winden worden veroorzaakt door zwavelverbindingen. Deze verbindingen worden vaak als de lucht van rotte eieren getypeerd. Deze zwavelverbindingen komen meestal vrij bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft dus onder andere te maken met de voeding en jouw darmflora.

Voedsel en winderigheid

Al het voedsel dat we eten moet door het lichaam worden afgebroken. Het lichaam gaat per type voedsel hier anders mee om, want niet elk ingrediënt is even eenvoudig om af te breken. Door bepaald voedsel te mijden, kun je jouw winderigheid verminderen. Hieronder staat een aantal.

1. De bekende bonenscheten

De knallers bij winderigheid zijn natuurlijk bonen en linzen. Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers. Deze suikers bevatten ingrediënten zoals: raffinose, stachyose, en verbascose. Onze darmen kunnen dit niet opnemen waardoor de bacteriën in de darmen de raffinose, stachyose, en verbascose gaan eten. Tijdens dit proces produceren de bacteriën gassen waar je last van kan krijgen als je ze niet loslaat. Heb je hier last van? Dan kun je jouw darmbacteriën de schuld geven en minder bonen, linzen en bijvoorbeeld ook groenten zoals broccoli eten.

2. De relatie tussen bierscheten en koolzuur

In koolzuurhoudende dranken zitten luchtbellen. Wanneer je bier en cola drinkt komen die luchtbellen in je lichaam terecht. Deze luchtbellen moet jouw lichaam er ook weer uitwerken. Je kan al na een half glas cola merken dat je lichaam het koolzuur kwijt wil door middel van een boer. Wanneer het koolzuur door je lichaam gaat, zal het er aan de achterkant als wind uit moeten.

3. Ei-scheten

De stank van winderigheid is soms te herkennen aan de geur van zwavelgas en dan gaat de eierscheten. Bij het eten van zwavelrijk voedsel vergroot je de kans op winderigheid met de bekende rotten eieren lucht. Voedsel dat hieronder valt is bijvoorbeeld: bloemkool en eieren. De meer je eet, de groter de kans op ei-scheten.

4. Zoete scheten

Darmen kunnen suikervervangers lastig op te nemen. Echter zit in veel voedsel van de supermarkt suikervervangers, dus kan het lastig zijn om deze ingrediënten te vermijden. Wel is het belangrijk om te weten om wat voor soort ingrediënten en producten het dan gaat. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de glucose-fructosestroop in ontbijtkoek en de Xylitol in kauwgom. Wanneer je veel van deze stoffen binnenkrijgt, gaan de stoffen gisten die het gas vormen dat er daarna weer uit wil.

Andere interessante artikelen