• Onze laagste prijs garantie

  We vergelijken onze prijzen

 • Gratis levering vanaf €50

  Kies een leverdatum die past

 • Sinds 2017

  Betrouwbaarheid

 • Bescherming van klantgegevens

  Uw gegevens zijn veilig en beveiligd bij ons

Ingegroeide Haartjes Behandelen

Ingegroeide haartjes zijn een vervelend probleem dat iedereen kan overkomen. Gelukkig zijn er meerdere methoden om ingegroeide haren te voorkomen en genezen.

wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren vinden plaats wanneer haar in de huid gaat groeien, in plaats van dat het door de huid naar buiten breekt. Dit kom het meest voor bij haar dat is geschoren, gewaxed, of gedeeltelijk uit de huid getrokken is. Deze haren hebben vaak moeite om op een normale wijze terug te groeien.

Wanneer een ingegroeide haar zich begint te ontwikkelen, dan merk je dat aan de vorming van kleine, ronde bultjes die gevuld kunnen zijn met pus. In sommige gevallen kan de huid rondom het ingegroeide haartje ook donkerder worden, wat bekend staat als hyperpigmentatie. En als laatste kan de plek waar het haartje is ingegroeid ook beginnen te jeuken, of kan pijnlijk gaan aanvoelen.

Iedere keer dat je haar verwijderd van het lichaam loop je kans op ingegroeide haartjes. Dat betekent dus dat iedere keer dat jij je scheert, waxt, of je haar laat uittrekken, dat er mogelijk ingegroeide haartjes gevormd kunnen worden. Met name mensen met dik krulhaar kunnen last krijgen van ingegroeide haartjes. Het probleem zal zich voornamelijk aandoen rondom de schaamstreek, waar het lichaamshaar vaak het dikst is.

de oorzaken van ingegroeide haartjes

Wanneer je een haartje verwijdert groeit deze meestal terug. De meeste zullen dan ook zonder problemen door de huid naar buiten breken en verder geen problemen veroorzaken. Echter kan het van tijd tot tijd ook gebeuren dat een haartje niet naar buiten kan komen, en dus onder de huid gaat groeien. Wanneer dit gebeurt activeert het haartje het afweersysteem van het lichaam, waardoor een reactie optreedt. Deze reactie zorgt voor de vervelende symptomen, zoals pijn, jeuk, roodheid en opzwellingen.

hoe ingegroeide haartjes te behandelen

In de meeste gevallen is er geen speciale behandeling nodig voor ingegroeide haartjes. De meeste van hen zullen namelijk uit zichzelf verdwijnen. Bij een enkel geval zal echter een behandeling nodig zijn. Dan kunnen de volgende behandelingen helpen.

Stop met het verwijderen van haar - Mocht je regelmatig last hebben van ingegroeide haartjes op een bepaalde locatie, dan is het wellicht verstandig om te stoppen met het verwijderen van haar op die plek. Stop dus met het scheren, waxen, of uitrekken van haar op die plek om toekomstige ingegroeide haartjes te voorkomen. Zolang je hier haar blijft verwijderen zal het probleem blijven voortduren. Ook dien je de plekken met ingegroeide haartjes niet te krubben, hoe onaangenaam ze ook mogen zijn. Dit kan namelijk leiden tot een infectie.

Verwijder dode huidcellen - Het regelmatig wassen of scrubben van de huid kan er voor zorgen dat de goed schoon is, waardoor het makkelijker is voor haartjes om naar buiten te komen. Mocht dit niet helpen, dan kan een arts medicatie voorschrijven om snel van dode huidcellen af te komen. Deze medicatie kan ook helpen met het verwijderen van donkere plekken vanwege ingegroeide haartjes.

Gebruik anti-onstekingszalven - Wanneer een ingegroeid haartje zorgt voor veel roodheid en ontstekingen, dan kan het een goed idee zijn om een zalf aan te schaffen die hier tegen kan helpen. Deze huidbehandeling kan de zwellingen verminderen en ook voorkomen dat de huid rondom het haar blijft irriteren.

Neem antibiotica - Mocht het ingegroeide haartje tot een infectie leiden, dan kan je antibiotica gebruiken om dit te behandelen. Als de infectie zeer ernstig is kan een mondelinge vorm van antibiotica nodig zijn.

hoe voorkom je ingegroeide haren?

Er zijn verschillende methoden die je kan gebruiken om ingegroeide haartjes te voorkomen. Het beste wat je kan doen om ingegroeide haartjes te voorkomen, is door niet onnodig haar te verwijderen van het lichaam. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn er een paar dingen die je ook kan doen:

Bereid de huid voor op het verwijderen van haar - Het gedeelte van de huid dat je gaat behandelen kan goed eerst voorbereid worden voordat je haren daar gaat verwijderen. Was de huid met milde zeep en maak gebruik van hydraterende zalfjes of gels. Wanneer je klaar bent droog je de huid.

Gebruik een scherp scheermes - Door regelmatig een schermes te vervangen voorkom je dat haartjes slecht worden afgesneden. Botte mesjes snijden vaak namelijk niet de haartjes goed af, waardoor de kans groter wordt dat zij later in de huid gaan groeien.

conclusie

Ingegroeide haartjes zijn dus een vervelend maar ongevaarlijjk probleem. Er zijn gelukkig meerdere dingen die je kan doen om ingegroeide haartjes te voorkomen en genezen.

Andere interessante artikelen