• Onze laagste prijs garantie

  We vergelijken onze prijzen

 • Gratis levering vanaf €50

  Kies een leverdatum die past

 • Sinds 2017

  Betrouwbaarheid

 • Bescherming van klantgegevens

  Uw gegevens zijn veilig en beveiligd bij ons

Hoe voorkom je ingegroeide haartjes?

Ingegroeide haartjes kunnen een groot probleem zijn voor zowel mannen als vrouwen. Meestal komen zij voor op de benen, oksels, de lies- en schaamstreek, en het gezicht. Een ingegroeide haar kan leiden tot irritatie, pijn, ontstekingen, infecties en littekens. Het is dan ook belangrijk dat je leert hoe je ingegroeide haartjes het beste kan voorkomen.

twee soorten ingegroeide haren

Er zijn twee typen ingegroeide haren: het ingegroeide haartje en de razor bump. Het ingegroeide haartje is feitelijk een ‘opgesloten’ haartje. Dit type ingegroeid haar ontstaat meestal wanneer een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar – of de restant van de oude – moet vervolgens weer door het huidoppervlak groeien. Hier kan het echter mis gaan.

Bij veruit de meeste haartjes zal dit groeiproces vlekkeloos verlopen, maar af en toe lukt het een haartje niet door het huidoppervlak te breken. Een dergelijk haartje lukt het niet de porie-opening te vinden en blijft vervolgens opgesloten onder de huid. Dit opgesloten haartje veroorzaakt vervolgens een onderhuidse ontsteking of infectie.

Een razor bump is een haartje dat tot boven het huidoppervlak groeit, maar vervolgens krult en weer terug de huid ingaat. Een razor bump is dus een ‘binnendringende’ haar. Je lichaam zal het haartje vervolgens als indringer beschouwen, wat betekent dat een afweerreactie optreedt die het haartje inkapselt. Deze inkapseling gaat gepaard met een ontstekingsreactie, wat weer roodheid, jeuk en pijn als gevolg heeft.

de gevolgen van ingegroeide haartjes

Wanneer je last hebt van ingegroeide haren, dan zal 9 van de 10 keer een ontsteking volgen. Zeker als je aan het haartje gaat zitten, wordt de kans op een bacteriële infectie zeer groot. Hierdoor kan op de plek een puistje of abces ontstaan. Als je hier vervolgens weer aan gaat krabben, dan krijg je een wondje, wat kan leiden tot een litteken. Dankzij de ingegroeide haar zal het wondje ook niet snel genezen.

waarom krijg je ingegroeide haren?

Soms heb je gewoon pech en gaat er iets fout bij een haartje, maar er zijn ook vele externe factoren die ertoe kunnen leiden dat een haartje ingroeit. Deze kunnen zijn:

 • Een bot scheermes – Botte scheermessen zijn een van de belangrijkste oorzaken van ingegroeide haartjes. Omdat het mesje niet langer scherp is, worden de haartjes bij het scheren niet langer netjes afgesneden. In plaats daarvan blijft een rafelig geheel achter, worden ze deels meegetrokken of blijven ze gebroken achter. Hierdoor zal het haartje moeilijker weer door de huid kunnen groeien en krijg je dus een ingegroeid haartje. Om dit probleem te voorkomen dien je dus altijd een vlijmscherp scheermes voor het scheren te gebruiken.
 • Te glad scheren – De meeste mensen scheren om een glad resultaat te krijgen, maar voor het haar is het echter niet goed om glad te scheren. Des te gladder je scheert, des te meer haren immers onder het huidoppervlak terechtkomen. Zo wordt de kans op haren die niet naar buiten kunnen ook veel groter. Het is dus beter om de haren een klein beetje buiten de huid te laten steken, zodat ze niet steeds door de huid hoeven te breken.
 • Het gebruik van meerdere mesjes – Wanneer je een scheermes gebruikt met meerdere mesjes, scheer je feitelijk in korte tijd meerdere malen over de huid. Zo wordt kans ook groter dat een haartje slecht wordt afgesneden, wat dus ook de kans op ingegroeide haren vergroot. Het is dus beter om een scheermes met een enkel mesje te gebruiken.
 • Tegen de haargroei in scheren – Weliswaar krijg je een gladder scheerresultaat wanneer je tegen de haargroei in scheert, maar het vergroot ook de kans op ingegroeid haar. Tegen de haargroei in scheren, kan namelijk ertoe leiden dat sommige haren van groeirichting veranderen en dat draagt weer bij aan de kans op ingegroeide haartjes. Het is dus beter om met de haargroei mee te scheren, zelfs als dat een minder glad resultaat oplevert.

wat te doen tegen ingegroeide haren?

Eigenlijk ben je al te laat wanneer het probleem van een ingegroeid haartje zich aandient. Het is dan ook beter om te voorkomen, dan genezen. Je kan speciale crèmes gebruiken om de symptomen van ingegroeide haren te verminderen, zoals de Ingrow Go. Daarnaast zijn er speciale producten waarmee je de ingegroeide haartjes kan dwingen om door het huidoppervlak te breken.

Naast de eerdere genoemde methodes ter voorkoming van ingegroeide haartjes, helpt het ook enorm om de huid goed schoon te houden. Denk hierbij aan het gebruik van natuurlijke huidreinigingsproducten, het scrubben en ex foliëren van dode huidcellen en het aanbrengen van een desinfecterende crème na het scheren.

conclusie

Ingegroeide haartjes kunnen dus een ernstig probleem zijn, maar gelukkig zijn er genoeg methoden om hen te voorkomen, als ook te genezen.